Utorak, 30 travnja, 2024

Zbog napada na policiju u Zavidovićima, pod istragom obližnja vehabijska uporišta

Preporučeno

Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o napadu na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Pod nadzorom državnog Tužilaštva juče su nastavljene intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju dva teroristička napada koja su se u razmaku od svega nekoliko dana dogodila u BiH, piše Večernji list BH.

Jedan tim istražuje teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i glavnina tih aktivnosti usmjerena je na otkrivanje mogućih pomagača samoubijenog terorista Enesa Omeragića.

Istražioci su, navodno, uvjereni kako Omeragić nije mogao djelovati potpuno samostalno, kako se to pokušava prikazati u dijelu domaće javnosti. Tomu u prilog idu izjave poznanika, rođaka i susjeda da se Omeragić u posljednje vrijeme intenzivno družio s ekstremističkim vehabijskim skupinama. Istragom se pokušava utvrditi i ko je i kako Omeragiću omogućio nabavku automatskog oružja kojim je izvršio napad. Saslušano je više osoba koje se na određeni način mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, a za cijelu istragu se, navodno, zanimaju i bezbjednosne službe iz inostranstva.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

Istovremeno, zajednički istražni tim pod nadzorom Tužilaštva BiH intenzivno istražuje napad na Policijsku stanicu u Zavidovićima. Samo nekoliko sati nakon što je bačena ručna bomba na zgradu policije istražioci su priveli i ispitali veći broj osoba, a saznaje se kako su u pitanju bezbjednosnim službama od ranije poznati ekstremisti iz vehabijskog pokreta koji je vrlo aktivan na širem području Zavidovića. U blizini ovog grada nekoliko je sela, poput Bočinje, u kojima su se nastanili pripadnici vehabijske zajednice. Policija priznaje kako sve upućuje na terorizam, piše Večernji list BiH.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

Posljednji teroristički napadi u BiH, ali, očito, i obavještajni podaci, primorali su bezbjednosne službe na pojačanje osiguranja svih značajnih državnih, policijskih i infrastrukturnih objekata u cijeloj zemlji. Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o “incidentu” za koji se službeno ne priznaje da je bio napad na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Ispred njegova vozila u tunelu blizu Mostara pripadnik Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH i sin bivšeg čelnika AID-a za Hercegovinu Zlatko Humo bacio je topovski udar, a samo zahvaljujući prisebnosti Jelečeva vozača, izbjegnute su ozbiljnije posljedice.

Upravo se čita:  "Nemoj da mi diraš mater": Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

OSA provodi svoju istragu o cijelom slučaju, dok je Županijsko tužilaštvo u Mostaru žurno cijeli događaj okarakterisalo tek kao izazivanje opšte opasnosti. U trenutku napada s Humom su u automobilu, koji je vlasništvo porodice Maksumić iz Mostara, bile još dvije mlađe osobe koje nisu zaposlene u OSA-i. Ministar MUP-a RS Dragan Lukač izjavio je kako serija terorističkih napada u BiH nije rezultat slučajnosti i da je siguran kako Islamska država ima svoje “pipke” u BiH. Rekao je i kako nekoliko stotina ljudi iz BiH ratuje u Siriji, a od 40 do 50 njih vratilo se u BiH.

“Vratili su se iz Sirije s radikalnim idejama i ideologijom zla”, kazao je Lukač.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas