Srijeda, 1 svibnja, 2024

Čavić: Neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH

Preporučeno

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je danas da je neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH da je neustavan član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike.

“Još desetine odluka Ustavnog suda BiH nisu provedene. U tri kantona u Federaciji BiH nije provedena odluka ovog suda o konstitutivnosti naroda, koja je donesena 2001. godine”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On smatra da se problem Ustavnog suda BiH ne može riješiti povlačenjem predstavnika RS-a iz institucija BiH.

“Moramo insistirati na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i da stranci napuste ovu instituciju. Problem je što su i dva visoka funkcionera SDA sudije ovog suda, što je vidljivo i iz donošenja navedene odluke”, dodao je Čavić.

On je napomenuo da se, usvajanjem Deklaracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut, na neki način predvidjela odluka Ustavnog suda BiH.

U Banjaluci će danas biti održan sastanak predsjednika RS-a Milorada Dodika i zvaničnika iz RS-a o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da NSRS u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas