Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Komisija: Utvrđeno da je SIPA u Bosanskom Novom postupila po zakonu

Preporučeno

U Sarajevu je održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH na kojoj je razmatrana Informacija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o događajima u Bosanskom Novom od 10. decembra 2015., piše novinska agencija Patria.

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PS BiH jednoglasno je primila k znanju Informaciju SIPA-e o akciji provedenoj na području Bosnanskog Novog 10. decembra 2015. godine, te je nedvodmisleno utvrđeno da su SIPA i MUP RS postupali u skladu sa zakonom, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Upravo se čita:  Avion Antonov od danas nadlijeće Bosnu i Hercegovinu: 'Snimat će teritoriju sa ciljem dobijanje podataka o vojnim snagama'

Sifet Podžić, predsjedavajući ove Komisije istakao je da je na njegovu inicijativu zatražena ova sjednica i informacija od SIPA-e jer je u javnost dospio alarmantan zaključak Narodne skupštine RS i zahtjev da se prekidaju svi odnosi MUP RS i bh. pravosuđa.

– Najvažnije je da smo utvrdili kao profesionalci da su SIPA i MUP RS radili u skladu sa zakonom, po zahtjevu Suda BiH i po naredbi Tužilaštva BiH, a to je i naš posao – kazao je Podžić.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

On je dodao da u njihovoj nadležnosti nije utvrđivanje odgovornosti onih koji su dezavuisali javnost i unijeli paniku među stanovništvo BiH.

Borislav Bojić, dopredsjedavajući ove Komisije istakao je da je sada jasno da su politički razlozi doveli do uznemirenja i neosnovanih priča o tome kako SIPA nije radila u skladu sa zakonom.

Ovakvo mišljenje nije podržala Dušanka Majkić iako je jednoglasno usvojena informacije SIPA-e te je kazala da MUP RS nikada nije odbio dati neku dokumenatciju koja se tiče ratnog zločina, ali da niko nema pravo „kaubojski ulijetati u prostorije MUP-a i uzimati dokumentaciju jer bi ona svakako bila dostavljena“.

Upravo se čita:  Srednje škole u HNK-u idu u generalni štrajk

Zamjenik direktora SIPA-e informirao je članove Komisije da ova agencija ima 19 sporazuma sa policijskim agencijama, ali da ima prostora da se svaki od njih pojedinačno doradi.

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u narednih deset dana

Danas je bilo umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje su registrovani lokalni pljuskovi i grmljavina. Danas u...

Još vijesti za vas