Srijeda, 15 svibnja, 2024

Ambasador Moore: Grad Tuzla je odličan primjer saradnje i razvoja

Preporučeno

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore, koji se danas u okviru svoje posjete Tuzli susreo s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, izjavio je da je Tuzla odličan primjer saradnje, poštovanja ljudskih prava i razvoja.

On je s gradonačelnikom Imamovićem razgovarao o ekonomskim pitanjima, naglasivši da svaki korak naprijed u domeni investicija, znači i viši stepen stabilnosti i društvenog razvoja u BiH.

-Grad Tuzla je odličan primjer pozitivnih, praktičnih koraka u tom području – poručio je ambasador Moore, najavivši i posjetu fabrici deterdženata Dita kako bi, naveo je, od radnika saznao o problemima nezaposlenosti.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva, riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji

-Čuo sam mnogo toga o uspjesima u toj fabrici i posebno mi je drago da ću imati priliku danas razgovarati s njima. U ovoj regiji postoji dosta pozitivnih priča o poštovanju ljudskih prava i suživotu, a mi smo tu da pružimo podršku. Nažalost, situacija nije ista svuda u BiH – ocijenio je.

Gradonačelnik Tuzle je nakon današnjeg susreta izjavio da veliki prijatelj BiH i Tuzle, ambasador Moore, dobro poznaje stanje u BiH, te da se u najvećoj mjeri razgovaralo o ekonomiji i problemu nezaposlenosti.

Upravo se čita:  Arapi iznad Sarajeva grade zgradu na mjestu gdje je prije rata bio poznati objekat

-Razgovarali smo o pravcima razvoja ekonomije u Tuzli, o malim i srednjim preduzećima, inkubatoru Lipnica i o stvaranju uslova za veliku poslovnu zonu koju gradimo oko petlje Šićki brod te o firmama koje rade u domeni elektro industrije i svoje proizvode izvoze na strana tržišta – naveo je Imamović.

Amasadora je informirao o uspjesima u proizvodnji hrane, trgovini i turizmu, tehnološkom parku BIT centar i razvoju te oblasti, gdje je zbrinuto 300 mladih inžinjera IT.

Upravo se čita:  Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Najavio je također period komunalne gradnje u iznosu od oko 15 miliona maraka, što će, kako je naveo, uposliti veliki broj radnika, malih i srednjih preduzeća, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas