Petak, 3 svibnja, 2024

Isti lijek u Sarajevu besplatan, u Mostaru ga pacijenti moraju plaćati čak 800 eura

Preporučeno

Jednakost svih građana u BiH je na svim područjima, od zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, školovanja pa i prava na liječenje, samo mrtvo slovo na papiru. U BiH ni biti bolestan nije isto u svim entitetima, pa ni kantonima, piše Večernji list BiH. Podijeljenost bh. društva jasno se pokazuje u zdravstvenom sektoru. Naime, u BiH postoji 13 esencijalnih listi lijekova. Još nije usuglašena jedinstvena lista. Pa tako u Federaciji postoji 11 esencijalnih listi, a po jedna u RS i na razini Distrikta Brčko.

SarajevskI kanton ima najveći proračun za zdravstvo pa je stoga i najbolja zdravstvena zaštita upravo u ovom kantonu. I dok za pojedine lijekove stanovnici drugih kantona moraju, za naše uvjete, izdvojiti basnoslovne iznose, “sretnici” koji žive na prostoru Sarajevskog kantona iste lijekove dobiju na recept besplatno. Građani su s pravom nezadovoljni. Na listama je nedovoljan broj nužnih lijekova i uvelike se razlikuje od kantona do kantona. Lista esencijalnih lijekova Federacije obvezno ulazi u kantonalne liste, ali proširenje nije dopušteno ako kanton nema dovoljno financijskih sredstava. Time je i usklađivanje otežano. “Težak je profesionalni izazov pacijentu objasniti da u Sarajevu on može dobiti neki lijek na liječnički recept, a da isti lijek s istom dijagnozom ne može dobiti, npr., u Tešnju, tj. u ZDŽ-u”, kazala je za FTV Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH. U BiH se najmanje troši za lijekove po glavi stanovnika u odnosu na Europu – 53 eura. U Sloveniji se po glavi stanovnika u ove svrhe troše 232 eura, a u Hrvatskoj 149 eura.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Sve češće se u javnosti pojavi podatak kako lijek o kojem ovisi život neke osobe, a koji ona sebi ne može priuštiti, u kantonu u kojoj živi košta po nekoliko stotina eura, a da taj lijek osoba s istim oboljenjem u Sarajevu dobije potpuno besplatno. Tako se građani osjećaju diskriminirano, što zapravo i jesu. Upravo je takav i slučaj s oboljelim od plućne hipertenzije koji je nedavno izišao u javnost. Naime, iako u BiH ne postoji registar oboljelih od ove bolesti, na teritoriju čitave države postoje pojedinci koji se suočavaju s posljedicama ove bolesti i kojima je potreban lijek. Naime, lijek Revatio je dostupan samo pacijentima u Sarajevskom kantonu i u RS-u, dok pacijenti iz drugih kantona FBiH moraju izdvajati više od 800 eura za njega. Radi o tako malom broju oboljelih da je to na državnoj i federalnoj razini zanemariva brojka, bez obzira na to što je lijek jako skup.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

“Jedan od ciljeva borbe članova Udruženja DAH, koje čine pacijenti iz cijele BiH, jest taj da nas ne dijele ni po kojoj osnovi: ni na pedijatrijske i ostale pacijente, ni na pacijente iz Sarajevskog kantona i ostalih kantona , ni na pacijente iz Federacije i RS-a, BiH i Europe. Svi smo bolesni i svi moramo imati dostupan lijek. Ovo je diskriminacija i mi se u 21. stoljeću moramo ovako bolesni boriti i protiv toga”, kazala je predsjednica Skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije “DAH” u BiH Vera Hodžić u razgovoru za Klix.ba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nije uplatio novčanu kaznu ni nakon opomene: Sud Fikretu plijeni 200.000 maraka!

Fikret Hodžić, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora i koji se nalazi na izdržavanju...

Još vijesti za vas