Petak, 17 svibnja, 2024

Ministarstvo bezbjednosti BiH dijeli grantove za prošlu iz budžeta za ovu godinu

Preporučeno

Ministarstvo sigurnosti BiH dijeli sredstva iz granta neprofitnim organizacijama za smještaj i pravnu pomoć za strance – žrtve trgovine ljudima, a to im je odlukom omogućilo Vijeće ministara BiH, što je začudilo bh. parlamentarce koji smatraju da novac treba dodjeljivati na drugi i transparentniji način.

Ono što još više čudi je to što Ministarstvo sigurnosti nikada ranije nije davalo sredstva nevladinim i neprofitnim organizacijama, a sada se sredstva daju za 2015. godinu i to iz kase za ovu godinu.

Bh. parlamentarci smatraju da parlament BiH treba da bude taj koji donosi odluke o preraspodijeli sredstava iz budžeta institucija BiH pa je moguće da se ova odluka nađe i na dnevnom redu naredne sjednice Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo je već Odluku o dodjeli sredstava granta neprofitnim organizacijama: Udruženju građana “Medica” Zenica 9.230 KM, Međunarodnom forumu solidarnosti – EMMAUS 8.750 KM, te neprofitnoj organizaciji “Vaša prava BiH” 4.500 KM.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Korisnici dodijeljenih sredstava dužni su Ministarstvu podnijeti izvještaj o namjenskom utrošku sredstava. Raspored sredstava izvršen je na osnovu protokola o saradnji koje Ministarstvo ima potpisane s ovim nevladinim organizacijama i u skladu s izvještajima koje su ove organizacije dostavile.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH na naš upit, rekli su da se ta sredstva dodjeljuju jer je to obaveza BiH u rješavanju pitanja migracija i azila.

“To je jedna od obaveza i jedan od uslova da BiH ima zaštitu osoba koje su žrtve trgovine ljudima i nemaju nikakav zagarantovani smještaj te da im se pruži pomoć i pravna i svaka druga”, rekli su u Ministarstvu.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

Nisu željeli komentarisati činjenicu zašto su iz budžeta za ovu, dodijeljena sredstva za prošlu godinu.

Amir Fazlić (SDA), poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za budžet i finansije ovog doma, kaže da je iznenađen tom odlukom.

“Zna se kako se raspolaže budžetom, postoji Zakon o budžetu, a vjerujem da će se to pitanje naći na narednoj sjednici Komisije”, rekao je Fazlić.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, rekao je da u svemu ovome valja raščistiti da li je ta odluka donesena u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara i da li je pored svega i tu napravljen propust.

“Obično su sredstva nevladinim organizacija dijeljena iz budžeta i preko Ministarstva civilnih poslova ili Ministarstva za ljudska prava. Ima tu mnoštvo nelogičnosti. Očito je da se sredstva dijele netransparentno. Trebalo je da postoji opšti poziv i da se dozvoli da konkurišu svi koji su zainteresovani, a ne samo da se sredstva dodjeljuju nevladinim organizacijama iz Federacije”, rekao je Prodanović.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

On smatra da bi ta sredstva morala da budu dodjeljivana transparentno i da bi trebalo da budu objavljena imena i onih koji su konkurisali i onih koji su dobili na konkursu. Naveo je da je nelogično da se sredstva iz ove godine dijele za prošlu godinu.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za finansije i budžet, kaže da nije upoznat sa ovom odlukom Vijeća ministara, ali smatra da bi sve izmjene u budžetu i sve naknadne preraspodjele trebalo da prođu kroz parlament.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas