Petak, 17 svibnja, 2024

Kojih deset bh. političara idu na američku i evropsku crnu listu

Preporučeno

Samo i jedino u politici nema slučajnosti – nije američki senator Rodžer Viker baš sad, zato što mu se omaklo, tek slučajno uputio zahtjev administraciji Baraka Obame da zaustavi korupciju u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev je adresirao na državnog sekretara SAD-a Džona Kerija sasvim je sigurno da neće završiti negdje u njegovoj ladici. Viker je predsjednik američke Helsinške grupe i jedan od najuticajnijih američkih političara, piše Dnevni list.

Uz upozorenje da su bh. političari razvili i omogućili korupciju užasavajućih razmjera zbog čega je blokirana ekonomija, paralizovana država, a investitori izloženi nepotrebnom riziku, Viker traži da službeni Vašingtonzamrzne njihovu imovinu u Americi i zabrani im ulazak u tu državu.

“Dokaze o korupciji treba podijeliti s našim evropskim partnerima kako bi se EU dala prilika za slične akcije”, traži senator Viker.

Ovaj zahtjev, nimalo slučajno, dolazi uoči zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za kandidatski status što će u našoj zemlji biti proglašeno istorijskim događajem i na čemu će političari ubirati poene.

Upravo se čita:  Na čekanju imenovanje Marina Vukoje? Bošković potvrdio: Odgođena sjednica Komisije za izbor i imenovanje

Krajem decembra prošle godine američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je da je korupcija rak rana BiH koja uništava srž zemlje i najveća je prepreka u nastojanju građana da sebi osiguraju bolji život.

“Bilo bi sjajno objaviti listu od deset najodgovornijih osoba za korupciju u BiH, a čini se da svi ovdje već znaju tko su ti ljudi”, novogodišnja je želja za 2016. ambasorke Kormak.

Mjesec i po nakon što je to saopštila, uticajni senator Viker zatražio je od Obamine administracija da povuče konkretne poteze i kazni političare iz BiH koji su akteri korupcije.

Na sve ovo, počevši od onoga što je ambadorka Kormak zaželika u BiH u ovoj godini do zahtjeva Vikera, vodeći bh. političari uglavnom šute jer znaju da se „nešto sprema“.

Upravo se čita:  Sve više mladih porodica doseljava u ovaj bh. grad: Vrtić 90 KM i besplatan prevoz za učenike samo su neke od pogodnosti

Opet, nimalo slučajno Viker pozvao je SAD da dokaze o političkoj korupciji u BiH podijeli s evropskim partnerima „kako bi se EU dala prilika za slične akcije“.

Kako saznajemo, takva ideja u Evropskoj uniji postoji već dvije godine i pretočena je u konkretan plan.

Naši izvori iz najmoćnijih krugova međunarodne zajednice u BiH juč su nam kazali da se samo čekalo da i Vašington zauzme isti stav i da je preostalo „tehničko“ usklađivanje stavova.

“Američka administracija neće ostati gluha na službeni zahtjev senatora Vikera i staće iza njega, potpuno je svejedno hoće li to biti tiho ili bučno. S obzirom da EU nema ništa protiv kažnjavanja političara koji su akteri krupne političke korupcije u BiH, izvjesno je da će pojedincima biti zamrznuto raspolaganja imovinom i da će im biti zabranjen ulazak u EU i SAD. To će se dogoditi do ljeta ove godine, a to će značiti stavljanje nekih bh. političara i dužnosnika na evropsku i američku crnu listu”, kažu naši izvori iz najmoćnijih inostranih diplomatskih krugova u Sarajevu.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Vozio sam vozila i od 500.000 KM, vozio jahtu. Moj život niko neće mijenjati... Moraju shvatiti da sam ja original

Evropska unija još prije dvije godine svojim je kanalima poslala signale bh. političarima da posjeduje „mašine za mljevenje“ i „specijalne haubice“, ali bez SAD iza sebe, nije to mogla konkretno pokazati.

Prošlog vikenda ta podrška je stigla i, kako saznajemo, ostala je samo „tehnika“ između Brisela i Vašingtona uključujući i dogovor o datumima.

Što zamrzavanje imovine i zabrana putovanja može značiti za političare umiješane u korupciju? U najkraćem – sve. Svaki od njih ima imovinu van granica BiH, računajući i bankovne račune, bez obzira što su ponešto, vjerojatno ono najkrupnije, uknjižili ili upisali na imena najbližih srodnika.

Naši izvori kažu da precizne podatke o najsitnijim detaljima njihovog bogatstva imaju Brisel i Vašington. Prema izvorima, EU i SAD imaju zaokružena imena deset političara.

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ponovo početkom naredne sedmice kreće za New York kako bi nastavio s...

Još vijesti za vas