Utorak, 30 travnja, 2024

Novi Windows 9 stiže u julu?

Preporučeno

“Microsoft” želi da bude konkurentan s “Apple-ovim” operativnim sistemom koji se jednom godišnje obnavlja

Windows-9

Korisnici se nisu čestito ni navikli na prošlogodišnju verziju Windows 8, a već su se pojavile glasine o narednoj generaciji operativnog sistema kompanije “Microsoft”.

Prema nekim informacijama, moguće je da će se nova verzija pojaviti već ovog ljeta.

Za početak glasina odgovorno je nekoliko oglasa na internetu kompanije “Microsoft“ u kojima oni traže programere za “buduće verzije Windowsa”, kao i sajtovi koji tvrde da posjeduju informacije o ovom programu.

Niko od čelnika “Microsofta” nije davao zvanične izjave povodom ovih glasina, ali su nedavno govorili o još većoj intergraciji među uređajima u budućnosti.

Windows 9 bi trebalo da bude gotov u julu ili augustu ove godine, ali pitanje je kada će postati dostupan krajnjim korisnicima.

Navodno, “Microsoft” želi da bude konkurentan s “Apple-ovim“ operativnim sistemom koji dobija nadgradnju jednom godišnje.

Očekuje se da nova verzija donese bolji pregled “prozora”, veću personalizaciju uređaja, brže i stabilnije aplikacije, kao i povratak “start” tastera.

Pretraga će biti integrisana skoro u svaku aplikaciju, a očekuje se i 11. generacija browsera Internet explorer.

Bitna stavka je svakako i cijena, pa se mnogi nadaju da će je “Microsoft” znatno smanjiti, pogotovo ako planira da godišnje predstavlja nove verzije (trenutna cijena je od 40 do 200 eura).

Windows 9 će biti optimizovan i za tablete manje od deset inča, pošto taj segment trenutno pripada Android i iOS uređajima.

(Telegraf)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas