Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Na ponovljenom glasanju u Srbiji u parlament ušla još jedna koalicija

Preporučeno

Na ponovljenom glasovanju na 15 biračkih mjesta za prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji je u srijedu prema prvim neslužbenim rezultatima koje su priopćili sudionici izbora, u skupštinu Srbije ušla još jedna koalicija Demokratska stranka Srbije -Pokret Dveri.

Srpska napredna stranka je na ponovljenim izborima osvojila više od 56 posto glasova na 13 od 15 biračkih mesta, priopćio je vođa SNS i premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić, potvrdivši i da je koalicija DSS-Dveri prešla izborni prag. Ulazak u parlament proglasio je i izborni stožer DSS-pokret Dveri.

Biračka mjesta na kojima se glasovalo zatvorena su u 20 sati, a glasačko pravo imalo je oko 19.600 birača. Koalicija DSS-Dveri priopćila je da su njihovi kandidati na 11 biračkih mjesta osvojili 23,5 posto glasova, što im omogućuje prelazak izbornog praga i ulazak u parlament u kojem će, prema razmjernom izbornom sustavu, imati 13 od 250 mandata.

Upravo se čita:  Na šta se to spremaju? Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojsku

U sjedištu vladujućih naprednjaka vođa Vučić je ocijenio da su stranke oporbe na ponovljenom glasovanju dobile “mizeran broj glasova”, izuzimajući DSS-Dveri, čija je lista prešla izborni prag, te da su bitno manji broj glasova dobili socijalisti Ivice Dačića (SPS) i radikali (SRS) Vojislava Šešelja.

“Nigdje, ni na jednom mjestu u Srbiji, nisu nas pobijedili”, naglasio je Vučić. Republičko izborno povjerenstvo (RIK) večeras dva i pol sata nakon zatvaranja birališta nije priopćilo preliminarne rezultate današnjeg ponovoljenog glasovanja na 15 izbornih mjesta. Na temelju ranije obrađenih 99,82 odsto biračkih mjesta, odnosno 99,45 posto glasova, u parlamentu bi 250 mandata podijelilo šest koalicija i stranaka, te manjinske stranke. Prema neslužbenim rezultatima, neupitna je pobjeda koalicije “Srbija pobjeđuje” koju predvodi Srpska napredna stranka, slijedi Socijalistička partija Srbije, te Srpska radikalna stranka.

Upravo se čita:  Tek što je sezona počela, sa njom su počeli i udari po džepu: Ovo je cijena kafe na hvarskoj rivi

U parlament ulaze koalicija uz Demokratsku stranku, pokret Dosta je bilo, koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine (SDS-LDP-LSV). Naknadno osvojeni glasovi u parlament uvode i kolaliciju DSS-Pokret Dveri, a mandate u parlamentu osvojile su manjinske stranke vojvođanskih Mađara, Bošnjaka iz Sandžaka, Albanaca s juga Srbije i stranka Zelenih. Vučić je priopćio ranije da će formiranje nove vlade uslijediti poslije 28. svibnja kad bi naprednjaci trebali održati izvanrednu skupštinu stranke.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prijavljen policiji: Muškarcu dali 159 ovaca na čuvanje, on ih sad ne želi vratiti

Jučer je policiji u Žepču stigla nesvakidašnja prijava krivičnog djela utaje. Naime, muškarca H.Z. iz Željeznog Polja je prijavila Z.E....

Još vijesti za vas