Četvrtak, 2 svibnja, 2024

SDA: Ukinuti sve kantone u Federaciji BiH

Preporučeno

Prošlo je više od tri godine od donošenja presude u predmetu “Sejdić i Finci” i prijedlozi za njeno provođenje moraju konačno biti razmatrani u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je iz SDA. Rješenje je moguće naći ukoliko postoji politička volja i iskrena opredijeljenost da se ova presuda implementira, rečeno je na sastanku stranke.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U kontekst presude u predmetu “Sejdić i Finci” nije moguće stavljati neka druga pitanja, kao što je ravnopravnost naroda.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

O ravnopravnosti svih naroda možemo i treba da razgovaramo u kontekstu cijele države Bosne i Hercegovine, a ne insistirati na pitanju samo jednoga naroda u jednom bh. entitetu, kazao je ovom prilikom Tihić.

Vojna imovina, odnosno utvrđene lokacije perspektivne vojne imovine, također su spemne za rješavanje, a Ustavni sud BiH je dao načela i ustavne okvire za rješavanje ne samo ove, već kompletne državne imovine.

Upravo se čita:  Helez poručio Dodiku da se 'okani ćorava posla': Nema ništa od otcjepljenja, stradat će svi

SDA je spremna sudjelovati u ovom procesu koji je ujedno i posljednji preduvjet za deblokiranje euroatlantskog puta Bosne i Hercegivne.

Federacija BiH i njena struktura s deset kantona postala je prskupa i pokazala se nefunkcionalnom, te su stoga neophodne promjene.

Stav SDA je da bi trebalo ukinuti sve kantone, a njihove nadležnosti prenijeti na općine i jednim dijelom na Federaciju BiH. Time bi prvenstveno bile ostvarene milionske uštede i unaprijeđena funkcionalnost institucija.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas