Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Poslovanje BH Airlinesa ekonomski nije održivo

Preporučeno

Poslovanje BH Airlinesa nije ekonomski održivo, a Vlada Federacije BiH, radi pitanja kao što je redovna isplata penzija, tužbe državnih službenika, rješavanje pitanja boraca i drugih budžetskih opterećenja, nije u mogućnosti finansirati kompaniju koja bi trebala biti komercijalna, rečeno je danas Feni iz Ureda federalnog premijera na molbu za komentar posljednjih dešavanja s radnicima ove kompanije, uključujući najavu mogućeg štrajka glađu.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

– Svaki pokušaj da se nađe rješenje i pronađu strani partneri završio je potrebom za djelimičnim finansiranjem iz budžeta Federacije BiH, što više nije moguće – rečeno je Feni.

Stečajni postupak teče, a pokrenulo ga je JP Aerodrom Sarajevo, što bi, kako je rečeno Feni, uradio bilo koji povjerenik u ovom slučaju.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

– U svakoj godini postojanja BH Airlinesa, odnosno od 2005. godine do danas, iskazan je gubitak i subvencionirano je poslovanje ove kompanije s više desetaka miliona KM. U proteklom periodu Vlada Federacije BiH se fokusirala na rješenja, odnosno na zbrinjavanje uposlenih BH Airlinesa. Vlada je postigla dogovor s JP Aerodrom Sarajevo o preuzimanju do 50 uposlenika BH Airlinesa, što je bio realni kapacitet ovog javnog preduzeća – rečeno je Feni iz Ureda premijera.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas