Nedjelja, 28 travnja, 2024

U Jadranu otkriveno šest novih vrsta spužvi

Preporučeno

Hrvatski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR), u suradnji s kolegama iz Brazila otkrili su i opisali šest do sada znanosti nepoznatih vrsta spužvi vapnenjača, ujedno endemskih za Jadransko more, izvijestili su u utorak iz IRB-a.

Hrvatski tim znanstvenika s IEB-a i IOR-a također je izradio sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnenjača u Jadranskom moru, ukupno 39 vrsta. Rezultati su objavljeni u međunarodnom časopisu za taksonomiju, European Journal of Taxonomy.

U ovom su radu znanstvenici morfološki i molekularno opisali šest vrsta spužvi vapnenjača novih za znanost, a ujedno endemskih za Jadransko more – Ascandra spalatensis, Borojevia croatica, Leucandra falakra, Leucandra spinifera, Paraleucilla dalmatica i Sycon ancora.

Morfološke analize napravile su znanstvenice s Universidade Federal do Rio de Janeiro iz Brazila, dr. Michelle Klautau i dr. Fernanda Azevedo.

Na IRB-u su dr. Bruna Pleše, dr. Helena Ćetković i dr. Mirna Halasz molekularno okarakterizirale i filogenetski analizirale vrste koje su na raznim lokacijama u Jadranskom moru prikupili dr. Pleše i dr. Vedran Nikolić iz Laboratorija za bentos IOR-a.

“Po prvi put smo u Jadranu zabilježili i nekoliko otprije poznatih vrsta, obnovili smo i dopunili morfološke opise te ih dodatno molekularno analizirali. Također smo izradili sustavni popis svih do sada zabilježenih vrsta spužvi vapnenjača u Jadranskome moru, koji bilježi ukupno 39 vrsta. Uzorci su pohranjeni u zbirci spužvi Prirodoslovnog muzeja u Rijeci”, istaknula je dr. Halasz, jedna od autorica rada i znanstvenica u Laboratoriju za molekularnu genetiku Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas