Četvrtak, 23 svibnja, 2024

SDA: Pozivamo vlasti RS-a da prestanu diskrimirati Bošnjake i nametati im naziv jezika

Preporučeno

SDA je izdala saopćenje povodom odluke Ustavnog suda BiH po podnošenju zahtjeva Safeta Softića za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u dijelu koji govori o „Jeziku bošnjačkog naroda.“ Ustavni sud BiH je odbio apelaciju, ali je pojašnjeno da vlasti u RS nemaju pravo Bošnjacima određivati kako će nazivati jezik kojim govore.

Upravo se čita:  Zastava susjedne Srbije u BiH: Načelnica općine u RS-u poslušala “naredbu” SNSD-ovske vlasti

Vlasti u RS osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području RS-a. Umjesto bosanski jezik profesori u školama bošnjačkoj djeci u knjižice upisuju bošnjački jezik. Bošnjaci se oštro protive takvom ponašanju vlasti u RS te su tražili pomoć od svih nadležnih bh. i međunarodnih institucija.

– Ovom odlukom je dokazano da vlast RS na najgrublji mogući način godinama krši kako Ustav RS, tako i Ustav BiH uskraćujući elementarno pravo Bošnjaka u ovom entitetu.

Upravo se čita:  Mehmedović “vrlo dobro zna Cvijanović”: Bila je konobarica dok sam ja provodio zakon

Pozivamo vlasti RS-a da hitno primijene odluku Ustavnog suda BiH, da prestanu diskriminirati povratničku djecu i nametati im naziv jezika kojim govore. Jezik kojim Bošnjaci govore je od vajkada bosanski.

U suprotnom, SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i na nižim sudskim instancama, koristit ćemo sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka kao i svih drugih na obrazovanje na svom maternjem jeziku. Napominjemo da aktivno suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda predstavlja krivično djelo kažnjivo po odredbama Krivičnog zakona BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas