Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Zvizdić: Predstoji završni sastanak o mehanizmu koordinacije

Preporučeno

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić očekuje da bude održan još jedan sastanak sa predstavnicima Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ o mehanizmu kooordinacije i da bi to trebalo da bude završni razgovor, jer je svaki član i svaki detalj prodiskutovan više puta.

“Sve van toga bilo bi neargumentovano i bespotrebno odugovlačenje”, smatra Zvizdić. On je rekao da je tehnički dio pregovora o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u završnoj fazi.

“Prema prvim informacijama, naš pregovarački tim je, na bazi smjernica koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH i uz korektnost predstavnika Evropske komisije, uradio dobar posao”, istakao je Zvizdić. Očekuje da će finalni prijedlog, vjerovatno u nekoliko narednih sedmica, ući u proceduru odobravanja od nadležnih institucija. Prema njegovim riječima, BiH je pripremila više projekata sa područja cijele zemlje za veliki samit zemalja zapadnog Balkana u Parizu početkom jula, koji su, u skladu sa sa predviđenim procedurama, kandidovani prema nadležnim tijelima zaduženim za pripremu ove investicione konferencije.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

“Kandidovani projekti, a četiri su u fokusu našeg interesa, vezani su uz dvije dionice na trasi auto-puta `V c`, jedan brzi put i za Luku Brčko. Očekujem o da će projekti da prođu potrebnu tehničku evaluaciju i biti uvršteni na listu projekata o kojima konačnu odluku donosi Upravni odbor Investicionog okvira za zapadni Balkan /WBIF/”, pojasnio je Zvizdić za današnju sarajevsku štampu.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

On je naveo da se, osim povoljnih kredita EBRD-a i EIB-a, očekuje i 30 miliona eura grant sredstava, što bi predstavljalo značajnu finansijsku podršku za realizaciju navedenih projekata.

“Ono što je potrebno završiti prije odlaska u Pariz jeste usvajanje strategije transporta kao dokumenta koji na stručan i sveobuhvatan način tretira sektor transporta i jasno definiše prioritetne projekte i pravce daljeg djelovanja. Optimista sam da ćemo završiti taj zahtjevan, ali neophodan zadatak”, naglasio je Zvizdić. Prema njegovom mišljenju, procesi u regionu polako, ali sigurno, i paralelno s “evropskim odrastanjem” kreću u pravcu stabilizacije političkih i ekonomskih prilika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas