Srijeda, 1 svibnja, 2024

Kozarić: Bankarski sektor u BiH u potpunosti stabilan

Preporučeno

Bankarski sektor u BiH je u potpunosti stabilan unatoč trenutnim dešavanjima s nekim bankama. To nisu sistemski važne banke, što ne znači da to neće predstavljati sistemski problem, ukoliko se bude dešavalo i u budućnosti – izjavio je danas član Upravnog vijeća Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Kao jedan od uvodničara u okviru međunarodnog simpozija u Neumu posvećenog Reformskoj agendi i aplikaciji za prijem u članstvo EU, Kozarić je govorio o situaciji u bh. bankarskom sektoru BiH i upravljanju rizicima na bankarskom tržištu u perspektivi približavanja tržištu EU.

Ocijenio je da su najveći problem u ovom sektoru nekvalitetni krediti koji su na nivou od 15 posto te da je bankarstvo zbog toga opreznije kada su u pitanju mogućnosti povoljnih kreditnih linija za realni sektor, ali, naglasio je, to ne znači da banke ne smiju ili ne trebaju kreditirati.

-To je njihov osnovni posao i moraju biti slobodniji, ali preduvjet za to je politička stabilnost u zemlji. Ukoliko BiH dobije kandidatski status i ukoliko se situacija stabilizira, bankarski sektor bi trebao biti puno aktivniji – potcrtao je Kozarić.

Ističe također da se od novog zakona o bankama očekuje stvaranje strukture za oslobađanje banaka loših kreditnih plasmana kako bi potakle kreditnu aktivnost.

S druge strane, navodi, Upravni odbor Centralne banke BiH je prvi put donio odluku o uvođenju negativne kamate na sredstva preko obavezne rezerve, što jasno šalje poruku da ta sredstva žele osloboditi da se plasiraju u realnom sektoru i građanima.

Kozarić upozorava i na objektivnu opasnost da jedan dio tih sredstava ode u razduživanje prema inozemstvu, ali izražava uvjerenje da će ipak većina njih biti oslobođena za nove plasmane.

Kazao je i da je prvi put, kada je u pitanju kreditno zaduživanje, odnos realnog sektora i građana 55 posto u odnosu na 45 posto u korist realnog sektora, što govori da su građani zaduženi i da je korporativni sektor taj koji treba da povuče nova sredstva, s tim da otvori i nova radna mjesta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas