Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Lukavac: U fabrici sode pukao spremnik, stanovnici se gušili od kiseline

Preporučeno

U lukavačkoj fabrici Sode došlo je do pucanja spremnika i izlijevanja zbog čega je ionako prekomjerno zagađen zrak postao još nepodnošljiviji.

Stanovnici Lukavca žalili su se da je jučer u tom gradu bilo teško disati, a u zraku se osjetio miris kiseline koji se već oko 16:30 osjetio i u tuzlanskim naseljima Bukinje i Šićki Brod, prenosi RTV Slon.

Upravo se čita:  Muškarac iz Visokog ogorčen: Pokvario mu se auto na putu iz Slovenije, umjesto 200 morao platit 1.200 eura

Na mjestu događaja intervenirali su lukavački vatrogasci koji su saprali izlivenu tečnost. Informacije smo pokušali dobiti od MUP-a TK-a i Operativnog centra Civilne zaštite TK-a, ali nikog od pomenutih o događaju nije izvijestila niti Fabrika niti Općinski centar Civilne zaštite Lukavac.

Nakon poziva građana Bukinja i Šićkog Broda, potvrđene su informacije o izlijevanju, ali još uvijek nema zvaničnih informacija o kojoj tečnosti se radi. Nezvanično, riječ je o amonijaku.

Upravo se čita:  Ponovo se oglasila policija o filmskoj krađi pola miliona KM iz marketa u BiH: Traže se najmanje dva kradljivca

O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović koji je naveo da je Tužilaštvo TK-a obavijestilo Policijsku upravu u Lukavcu da izađu na teren, te da obavijeste inspekcijske službe za zaštitu okoliša.

Građani Lukavca jučer su udisali prekomjerno zagađen zrak, a od vlasti je izostala bilo kakva informacija ili uputstvo za ponašanje u situacijama kao što je ova. Ljekari apeliraju građanima da ne izlaze iz kuća i ne kreću se bez prijeke potrebe.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas