Subota, 18 svibnja, 2024

Reforme neke građane pogađaju, a nekima će pogodovati

Preporučeno

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je tokom današnjih razgovora s privrednicima i zvaničnicima Tuzlanskog kantona kazao kako će reforme federalne vlade nekim građanima biti od koristi, dok će neke negativno pogoditi.

Tokom sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, Novalić je upoznat sa nekoliko projekata privrednih subjekata koji su uspješno prevazišli probleme iz prošlosti, a otvorene su i teme vezane uz odnos federalne vlade prema kantonima.

“Analizirali smo projekte Rudnika soli, u kojem je riješen problem opterećujućeg duga iz prošlosti u iznosu od dva miliona KM. Analizirali smo i aktivnosti Gredelja iz Dobošnice, gdje je u planu da oni održavaju željeznička kola za Željeznice FBiH i TTU-a u stečaju, čiji je dio imovine preuzela nova firma TTU Energetik. Otvorili smo i pitanje raspodjele javnih prihoda, jer su neki kantoni oštećeni, dok su neki favorizirani”, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona (TK).

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Gutić je također govorio i o pitanju sanacije zdravstvenog sistema u Federaciji, koji je nepovoljan za Univerzitetski klinički centar Tuzla, a samim tim i za kantonalni budžet.

Novalić, koji je rekao da ova federalna vlada provodi reforme koje će neke građane pogoditi, a nekima će koristiti, izjavio je da je posjeta Tuzlanskom kantonu prva u nizu posjeta kantonima. Prema njegovim riječima, ovaj je kanton prioritet jer su u njemu bili najveći problemi, koji su velikim dijelom riješeni, izuzev pitanja živiničke tvornice namještaja Konjuh.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

“Iako su u mandatu ove vlade rasli makroekonomski pokazatelji i broj uposlenih, većina ljudi ne zna o čemu se radi. Ovaj je kanton konzumirao najveći dio sredstava za prvo zapošljavanje, dok će iduće godine biti i sredstva za uvezivanje radnog staža. TK je relativno razvijen i treba biti prvi od motora FBiH, jer je ovdje industrija, dok je u Sarajevu više ‘soft’ djelatnosti i diplomatije. Ovdje imamo izuzetno razvijene općine poput Gradačca, Gračanice, Banovića ili Kalesije, međutim sam grad Tuzla nije u najboljoj poziciji”, izjavio je Novalić.

Upravo se čita:  Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Novalić je rekao da treba prihvatiti činjenicu da se više neće pojaviti nijedan gigant, poput Energoinvesta, koji bi odmah zaposlio 30.000 ljudi.

“Glavnina zaposlenih u realnom sektoru je u malim i srednjim preduzećima”, rekao je Novalić, te dodao da će lokalnim vlastima ponuditi prijedloge zakona koji će na lokalnom nivou otvoriti vrata investitorima.

Na kraju sastanka u Vladi FBiH Novalić je zaključio da se “nastavlja sa nepopularnim reformama, bez koje se ne može postići socijalni i ekonomski napredak”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

Do kraja maja neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno...

Još vijesti za vas