Subota, 18 svibnja, 2024

Dodik podnio zahtjev za redovnu vizu SAD-a

Preporučeno

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Ambasadi SAD-a u Sarajevu podnio zahtjev za redovnu vizunakon što mu je odbijen zahtjev za diplomatsku, javila je Srna.

Međutim kako je Oslobođenje danas objavilo, Dodik preko MIP-a nije tražio vizu, a ni u Ambasadi SAD-a u BiH. To je u ponedjeljak navečer izjavio ministar vanjski poslova BiH Igor Crnadak .

– Iz proceduralnih razloga ranije sam podnio zahtjev za diplomatsku vizu, ali je moj zahtjev odbijen uz obrazloženje da ne predstavljam organe BiH i da mi zbog toga ne može biti izdata ta viza, koju sam, inače, ranije redovno dobijao, rekao je danas Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, te pojasnio kako se “obratio sa zahtjevom za izdavanje redovne vize” te izrazio uvjerenje da će je dobiti u narednih dan-dva kako bi mogao otputovati u Washington u drugoj polovini januara i učestvovati na jednoj od nezvaničnih svečanosti koja će se tog dana održati povodom inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Upravo se čita:  Vučić se suočio sa stvarnošću: Ne možemo spriječiti usvajanje rezolucije o Srebrenici, nemamo nikakve šanse

Također je izrazio očekivanje da će dobiti vizu, jer smatra da je politika koju vodi bila usmjerena ka poštovanju slova Dejtonskog sporazuma.

U ponedjeljak navečer, podsjetimo, za RTRS je izjavio da mu je Ambasada SAD-a u BiH odbila zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH, i pokazao papir za koji tvrdi da je pozivnica.

Izdvajamo

Izdvajamo

Koji mjesec će biti najtopliji? Prognoza Nedima Sladića za ljeto koje nam dolazi

Do kraja maja neće manjkati sunca, a neće manjkati ni kiše iako ona prostorno i količinski neće biti ravnomjerno...

Još vijesti za vas