Srijeda, 1 svibnja, 2024

Srbijanski političar: Ako napišete na vozu ‘Kosovo je Srbija’ i obojite ga u boje Srbije, onda je to provokacija

Preporučeno

Ako ofarbate cijeli voz u u boje srpske zastave i po cijelom vozu napišete “Kosovo je Srbija”, a unutra ga oslikate i izživotopišete kao Hram svetog Save, ne možete očekivati da se to i protumači drugačije nego kao provokacija.

Tim prije što u Raškoj dolazi kulturno umjetničko društvo u narodnim nošnjama i sa zastavama i pjevaju patriotske pjesme. A istovremeno voz iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu je tamo i otišao po redu vožnje i vratio se bez problema. Da je tom vozu bila namjena da vozi i da negdje stigne, vozio bi i stigao. Ovdje je voz imao drugu namjenu – izjavio je u intervjuu za naredni broj magazina Start BiH Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, komentirajući krizu između Srbije i Kosova nastalu povodom neuspjelog putovanja “ruskog” vlaka od Beograda do Kosovske Mitrovice.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Čanak naglašava da se u spornom vlaku nalazio Miloš Vacić, poznat kao ekstremist koji je, kako kaže, osuđen uvjetno na dvije godine.

-Takvog čovjeka držite u vozu i očekujete da će se svi oduševiti što će se voz pojaviti u Kosovskoj Mitrovici. Istovremeno, na utakmici sa Albanijom, kada se pojavio dron koji je nosio zastavu Albanije, u Beogradu smo imali vandalizovanje radnji čiji su vlasnici Albanci i antialbansku histeriju na svakom koraku. I to zbog jedne leteće igračke koja je nosila nekakvu zastavicu. No, voz nije dron, nije igračka koju možete kupiti za 50 maraka! Ovo je voz koji je oslikan i spolja i iznutra, da bi i spolja i iznutra bio demonstracija ne znam ni ja čega! Provokacija je to što jedan slogan iz vremena Koštuničine vlade koja je bila desna i konzervativna (Kosovo je Srbija) i na tragu klerofašizma, pravite nešto što na desetinama jezika ispisujete po vozu koji treba da uđe u visokoalergičan prostor na svaku provokaciju toga tipa. Da je na isti prostor ušao voz iz Prištine ofarban u crveno sa crnim dvoglavim orlovima, ne sumnjam da bi to izazvalo ogromne nemire – ustvrdio je Čanak u razgovoru za novi broj magazina Start BiH koji izlazi idućeg tjedna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas