Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Stravičan epilog Dieselgatea: “Groblje” od pola miliona Volkswagen golfova, jetta i passata

Preporučeno

Volkswagen je u fazi otkupa automobila zahvaćenih najvećom aferom u historijii marke. Ovaj snimak pokazuje razmjere afere na najbolji način.

Pontiac Silverdome stadion je prije nekoliko godina konačno zatvoren, a njegovo parkiralište dobilo je posljednju zadaću – udomiti na hiljade Volkswagena otkupljenih od vlasnika. Snimak napravljen dronom precizno pokazuje dramatične razmjere afere nakon koje je Volkswagen primoran otkupiti hiljade automobila. Nekoliko je ovakvih sabirnih centara u koje Volkswagen dovodi otkupljene golfove, jette i passate, a koji će tamo stajati dok se ne donese odluka o idućem koraku.

Iako će se većina složiti da ovakav epilog nema smisla, pogotovo jer će zbrinjavanje hiljada automobila, koji u konačnici zagađuju i manje u odnosu na starije automobile, biti itekakav ekološki izazov. I vrlo skup, jer se ne očekuje da će ovi automobili biti „popravljeni“ i vraćeni u prodaju.

Kao najmanje bolno rješenje implicira se mogućnost da Volkswagen automobile izveze u zemlje s manje rigoroznim emisijskim standardima, što bi u konačnici značilo da će svi ti automobili opet voziti Zemljom. Druga mogućnost je, kulturno rečeno, sigurno zbrinjavanje vozila. Podsjetimo, u pitanju je gotovo pola miliona automobila opremljenih 2.0 TDI motorima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Klanjana dženaza preminuloj porodilji Elviri : Tek rođeni sin dobio ime Elvir, po svojoj majci

Elviri Huskanović (29), porodilji koja je preminula nakon urednog poroda na putu za UKC Tuzla, danas je na Centralnom...

Još vijesti za vas