Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Poruka Bakira Izetbegovića muslimanima u Beogradu i Srbiji

Preporučeno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Beogradu da su ključni problemi između dvije zemlje “negiranje genocida u BiH, negiranje identiteta Bošnjaka u BiH kao i podrška ljudima koji odlikuju ratne zločince”.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović prisustvovat će danas svečanoj inauguraciji predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Izetbegović je klanjao džumu-namaz, molitva muslimana petkom, u Bajrakli džamiji u Beogradu i kazao da je njegova poruka podrške beogradskim i srbijanskim muslimanima, “da se ide u džamiju, da se čuva svoja tradicija, da se brani naše pravo, naš identitet na našu vjeru”.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

“O tome ćemo danas i razgovarati sa Vučićem. Mislim da treba sa lijepih riječi preći na neka lijepa djela. Muslimana u Srbiji ima dosta i oni zaslužuju da sa građevinskim dozvolama izgrade neke džamije da nam se ne bi desilo ono što se desilo u Zemun Polju početkom ramazana”, rekao je Izetbegović.

Govoreći i o današnjoj inauguraciji predsjednika Srbije mišljenja je da treba obilježiti takve stvari.

“Vučić se odlučio da to uradi na ovakav način i mi smo mu se rado odazvali”, kazao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

O planiranoj, ali ne realizovanoj posjeti bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu Izetbegović je kazao da je mogao doći, trebao je i bio je pozvan.

“Očekujem da Vučić uradi ono što Nikolić nije uradio, dakle, da dođe u Sarajevo, da nas pozove u Beograd i da se radi na tome da Srbija i BiH bolje sarađuju, da idu naprijed u istom smjeru ka EU, da se odnosi poprave, da se odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju. Kao što sam rekao da se sa riječi pređemo na djela”, naglasio je Izetbegović danas u Beogradu.

Upravo se čita:  Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Ključni problemi u odnosima dviju zemalja, prema njegovim riječima, su negiranje genocida u BiH, negiranje identiteta Bošnjaka u BiH, podrška ljudima koji odlikuju ratne zločince, negiraju bosanskog jezika.

“Ne mogu se na takav način popravljati odnosi. Mislim da će Vučić tu napraviti bitne iskorake, da ima dovoljno snage i zrelosti nakon svega što smo prošli da nam svima pomogne da stvari funkcionišu bolje na Balkanu, za svačije dobro”, poručio je Izetbegović.

U Beograd će, dodao je, opet doći kada bude pozvan.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas