Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Njemačka oštro protiv hrvatskog viđenja uređenja BIH, Merkel za građanski koncept

Preporučeno

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

Četiri se puta u posljednjih osam mjeseci između Hrvatske i Njemačke, iza zatvorenih vrata institucija EU, događao žestok verbalni okršaj, piše Večernji list i navodi da je to svaki put bilo zbog Bosne i Hercegovine, kad se pripremalo zajedničko stajalište EU o BIH.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Njemačka i Hrvatska u pogledu BiH imaju različite poglede. Naime, Njemačka inzistira da BiH bude uređena kao građanska država, što je koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke skupine i kao takav primjenjiv je u većini država, a Hrvatska se tome protivi, apostrofirajući specifičnost BiH te smatrajući da bi takvo rješenje imalo kobne posljedice po stabilnost te države i po hrvatski narod te inzistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu i jamstvu jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu. Hrvatska, s druge strane, tvrdi da njemačka inicijativa o građanskom konceptu BiH dovodi u opasnost.

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Taj spor oko koncepta BiH jedan je od elemenata u kojem treba promatrati njemački oštri stav prema Hrvatskoj u vezi s arbitražom sa Slovenijom, piše Večernji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas