Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Bezimena beba: Novorođenče, žrtva genocida, ne može dobiti ime Fatima

Preporučeno

Uprkos molbama majke, novorođenče Have i Hajrudina Muhića iz Srebrenice, neće dobiti ime. Čak ni posve formalno.

beba-muhicKako javlja Anadolija, to novorođenče je jedna od 409 žrtava srebreničkog genocida, koje će u četvrtak, 11. jula, biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

Ženska beba Have i Hajrudina, koji je zajedno sa dvojicom braće i ocem ubijen u srebreničkom genocidu, trebala je nositi ime Fatima. Da je preživjela užas Srebrenice ovog jula bi slavila punoljetnost.

Upravo se čita:  Influenserka Adna Helić na slobodi, zatražene mjere zabrane

No, to ubijeno novorođenče neće moći dobiti ni ime, potvrđeno je agenciji Anadolija u Institutu za nestale BiH.

Prema riječima direktora Instituta za nestale osobe Amora Mašovića, uprkos spremnosti Instituta da se udovolji želji majke Have, beba iz formalnih razloga neće moći dobiti ime i ostat će ”bezimena”.

Mašović je istakao da dodjeljivanje imena nije bilo moguće izvršiti zbog procedura, odnosno neophodnosti upisa u matične knjige.

Upravo se čita:  Bosanac (62) kao kuhar radio na crno, Njemačka će ga protjerati

Sudbina bezimenog novorođenčeta Have i Hajrudina Muhića još je jedan djelić u nepreglednom mozaiku srebreničkog užasa koji i ovog 11. jula razara srca svih Srebreničana, građana Bosne i Hercegovine, ali i čestitih ljudi diljem svijeta užasnutih što se nakon Drugog svjetskog rata dozvolio novi genocid na tlu Evrope.

Najmlađa žrtva genocida u Srebrneici je bezimeno novorođenče, a najstarija žrtva Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine. Pored njih, u Srebrenici će 11. jula biti ukopana još 44 maloljetna dječaka.

Upravo se čita:  Zapalio se autobus koji je prevozio prvačiće na ekskurziju

U Potočarima je do sada obavljeno 12 kolektivnih dženaza. Nakon 11. jula, u tom mezarju će biti ukopano ukupno 6.066 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.

(Vijesti.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas