Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

“Orićeva sloboda i garancija za Mladića opasne po Balkan”

Preporučeno

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je izjavio da je razočaran današnjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine da komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića oslobodi otpužbi za ratne zločine protiv tri zarobljenika srpske nacionalnosti u Bratuncu i Srebrenici 1992.

Beograd, 2. marta 2017.- Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak (na slici) izjavio je da ce veceras na sednici Glavnog odbora te partije biti odluceno o nacinu izlaska na predsednicke izbore. Canak je tako odgovorio na pitanje novinara u Domu Narodne skupstine da li je ta stranka odlucila o podrsci kandidatu za predsednika Vuku Jeremicu. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ nr

“Ovakva presuda ne doprinosi obračunu s počioniocima ratnih zločina u BiH, ali i u celom regionu”, napisao je Čanak u izjavi i upozorio da su takve odluke “opasne po ceo Balkan”.

Upravo se čita:  Preminuo otac Tošeta Proeskog: Tužnu vijest objavila kćerka Dora

Čanak je ukazao da su oslobađajuće presude “postale praksa u procesima protiv osumnjičenih za ratne zločine, kako u BiH, tako i u Srbiji i Hrvatskoj”.

Ponovio je da LSV smatra skandaloznom odluku Vlade Srbije da da garancije za privremeno puštanje na slobodu haškog optušenika za zločin genocida Ratka Mladića.

Čanak je ocijenio da je skandalozna i odluka Apelacionog suda u Beogradu kojom se odbacuje optužnica protiv pet pripadnika Vojske RS-a u slučaju Štrpci.

Upravo se čita:  Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Čanak je kazao da takav odnos prema sudskim postupcima u kojima se gone optuženici za najteža krivična djela u ratu, govori da ne postoji “spremnost za raskidanje veza sa ratnim politikama 1990-ih godina”.

“Te ratne politike žive i dalje i ne dozvoljavaju napredak naših država. Vreme je da neozbiljna i opasna ratna igra u miru prestane”, poručio je Čanak.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Dodao je da je stav LSV da je suočavanje sa “mračnom stranicom istorije zemalja nastalih na zgarištu Jugoslavije”, jedna je od pretpostavki za stvaranje normalnih i zdravih društava.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alma popila kafu sa jetrvom, pa s troje djece skočila u rijeku: Njen suprug uhapšen, navodno imao aferu sa drugom ženom

Alma Arazi (39), koja je navodno sa svoje troje maloljetne djece skočila u rijeku Bojanu, u albanskom gradu Skadru,...

Još vijesti za vas