Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Grabar-Kitarović: Neću oduzeti odlikovanja osuđenim u Hagu

Preporučeno

Hrvatska predsjednicak Kolinda Grabar-Kitarović neće oduzeti odlikovanja hrvatskim vojnim i političkim funkcionerima osuđenim u Hagu za ratne zločine, jer su ih, kako navodi, dobili za odbranu od velikosrpske agresije.

Ona je u Bjelovaru, u kojem je otvorila privremenu predsjedničku kancelariju, navela da oduzimanje odlikovanja nije do sada primjenjivano, osim ako nije riječ o odlukama hrvatskih sudova.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Kitarović nije bila na komemoraciji nekadašnjem komandantu Glavnog štaba HVO-a Slobodanu Praljku, mada je podržala šest osuđenih funkcionera “Herceg-Bosne” i izrazila nezadovoljatvo odlukom Haškog tribunala.

“Država se vodi razumom, a ne emocijama”, navela je ona.

Kako podsjeća dio hrvatskih medija, Kitarović je u više navrata zastupala izrazito desničarske stavove i sarađivala sa ljudima iz takvih krugova, od novinara do savjetnika.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

Prve godine po preuzimanju dužnosti predsjednika Hrvatske nije bila u službenoj delegaciji na komemoraciji u Jasenovcu, već je otišla u jutarnji samostalni obilazak ovog stratišta, osuđujući uopšteno zločine i ne pominjući ko je ubijan u tom koncentracionom logoru.

Kitarovićeva je nedavno tokom komemoracije u Vukovaru poručila da Hrvatska i Srbija neće još dugo imati normalizovane odnose.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas