Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Russia Today: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju

Preporučeno

Russia Today objavila je zanimljiv komentar Neila Clarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojemu on analizira aktualne napetosti u regiji i kao rješenje problema nudi obnovu Jugoslavije.


S obzirom na to da Russia Today financira ruska država i da je riječ o medijskom projektu čiji je zadatak promicati interese Vladimira Putina, vrijedi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako ”svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale” te se, očekivano, kritikuje što utjecajni američki think tank Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizira situaciju na Balkanu, prenosi Index.hr.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete regiji nisu krivnja ruske politike nego su ”posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja”.

Proziva se CFR zbog toga što brani opstojnost Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao neovisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

”Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?” pita se RT u komentaru.

Predlaže se “postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije”
Ističe se da su ”mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom” te se spominje Gallupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (”koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije”), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

Upravo se čita:  Influenserica iz Njemačke sa 230.000 pratitelja ukrala odjeću u vrijednosti 1.700 eura

”Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu”, naglašava se u komentaru RT-a, te se dodaje: ”Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bila je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo.”

Upravo se čita:  Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika povraćalo, intervenisale hitne službe

RT zaključuje da sada umjesto ”jake jugoslavenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu”, da to odgovara ”imperijalnim težnjama SAD-a”, te da je ”jedini način da se problemi na Balkanu riješe povratak u prošlost”.

Predlaže se ”postupna rekonstrukcija jugoslavenske federacije”, koja bi s Albanijom ”potpisala ugovor o prijateljstvu”, a možda joj i ponudila priključivanje.

”Jugoslavija je imala smisla u 20. stoljeću, a ima smisla i danas”, konstatira se u komentaru objavljenom na RT-u.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Kafa u BiH ponovo poskupljuje, uskoro nove cijene

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i u BiH se očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka među...

Još vijesti za vas