Srijeda, 1 svibnja, 2024

Erdogan napustio Sarajevo: Nema planiranog zajedničkog iftara s Izetbegovićem

Preporučeno

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan definitivno će se vratiti u Tursku ranije nego je planirano, potvrdili su to iz organizacije Kongresa Unije evropskih turskih demokrata (UETD)

Podsjetimo, prvobitno je bilo predviđeno protokolom šetnja Starim Gradom te posjeta Gazi Husrev-begove džamije, gdje su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Turske trebali klanjati akšam-namaz. Također, planirani zajednički iftar neće biti održan.

Predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji se nalazi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu dodijeljen je počasni doktorat, javlja Anadolu Agency (AA).

Počasni doktorat Erdoganu je uručio rektor IUS-a Ahmet Yildirim, koji je kazao kako su se na ovaj korak odlučili zbog doprinosa IUS-u, ali i Bosni i Hercegovini, kao i zbog uloge u međunarodnoj politici.

Rektor je ranije izjavio kako se već nekoliko godina razmišlja o dodjeli počasnog doktorata tog univerziteta Erdoganu. Dodjela je predložena 2016. godine, ali pošto program nije bio prilagođen, do toga tada nije došlo.

Yildirim je kazao i kako je na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala IUS.

Ceremoniji na IUS-u prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

IUS danas pohađa oko 1.700 studenata iz 56 zemalja. Nastavu na engleskom jeziku drži oko 110 predavača iz Bosne i Hercegovine, Turske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Australije, Makedonije, Poljske, Italije, Španije i Egipta.

Na univerzitetu, koji se sastoji od pet fakulteta sa ukupno 18 odsjeka, do sada je diplomiralo 1.713 studenata.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u popodnevnim satima doputovao je u posjetu BiH. Tokom posjete upriličen je têtе-à-têtе sastanak Izetbegovića i Erdogana kao i delegacija dvije zemlje.

Turski predsjednik je položio i cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću, a nakon toga prisustvovao 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji je održan u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas