Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Popis stanovništva: Za netačne odgovore kazne i do 10.000 KM

Preporučeno

Po finansijskom planu za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji će se održati od 1. do 15. oktobra, a koje je Vijeće ministara BiH usvojilo na prijedlog Agencije za statistiku BiH, bit će izdvojeno 46.489.665 KM.

Također, Evropska unija dodijelila je u obliku granta Agenciji za statistiku oko 15 miliona maraka, kao dodatnu podršku popisu stanovništva u BiH, čime bi direktno podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva, rečeno je na današnjem susretu novinara i predstavnika Agencije za statistiku BiH u Mostaru.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović nije zadovoljna činjenicom da neke općine u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) i u Republici Srpskoj nisu formirala općinske komisije u skladu sa Zakonom koji se odnosi na nacionalni sastav popisnih komisija lokalne samouprave.

popis-stanovnistva-
Foto: Ilustracija

“Te općine formirale su komisije, ali ne u skladu sa Zakonom u kojem je rečeno da članovi popisnih povjerenstava moraju biti iz svih konstitutivnih naroda i jednog ostalog”, kazala je Bajramović.

“U vezi s tim, Centralni popisni biro je bio produžio rok za formiranje tih komisija do 19. jula, ali kako ni do tada to nije učinjeno, Biro je o tome obavijestio Vijeće ministara, koje bi se mogao o istom očitovati već nakon današnje sjednice”, objasnila je direktorica Federalnog zavoda.

Upravo se čita:  Meteorolog pojasnio kakvo ljeto nas očekuje na Balkanu: Suho i toplo, ali bit će i lokalnih nepogoda

Ona je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka.

Šefica sektora za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Ivona Bulić kazala je kako mediji predstavljaju bitnu kariku u informiranja stanovništva o pripremama, toku i završetku oktobarskog popisa stanovništva, u prezentaciji upitnika Popisa o vjeri, naciji, uposlenosti i dr., te svemu onome što može doprinijeti da BiH uđe u grupu zemalja gdje je održan popis stanovništva.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Po njenim riječima, planom je predviđeno 18.500 popisivača na terenu, 2.500 instruktora popisivača, a u ovom trenutku prijavilo se ukupno 28.000 osoba.

“Prednosti imaju studenti i nezaposlene osobe, a prijaviti se mogu do 31. jula, a konačan izbor biti krajem augusta i u septembru, kada slijedi obuka”, kazala je Bulić.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Komšije ponovo šopinguju kod nas

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH, potvrđuje podatak da je za prva tri mjeseca ove godine...

Još vijesti za vas