Srijeda, 1 svibnja, 2024

Farma magaraca u Zavidovićima: Litar magarećeg mlijeka 50, a sira 1.000 eura

Preporučeno

U Zavidovićima nalazi se mala farma porodice Jusupović. I to ne bi bilo ništa neobično, da se na farmi ne uzgajaju magarci. Nučno je dokazano da magareće mlijeko ima 60 puta više vitamina C od kravljeg, te da uspješno liječi i prevenira mnoga oboljenja. Kako bi farma magaraca zaživjela, Jusupovićima je osim dobre volje, potrebna i novčana pomoć lokalne zajednice.

Alen Jusupović s idejom o uzgoju magaraca, konja i koza aplicirao je na takmičenju bh. univerziteta za najbolje biznis ideje i osvojio prvu nagradu. USAID i sarajevski univerzitet nagradili su njegov biznis plan sa 5 400 maraka. To je bila početna injekcija za nabavku nekoliko životinja i dovođenje vode na farmu. Međutim, za opstanak farme to nije dovoljno.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

“Nismo puno razmišljali bilo nam je drago i ako Bog da mi ćemo istrajat, bez obzira na poteškoće. Nije lagano, slabo imamo podrške od ljudi koji su na vlasti. Ljubav prema životinjama je najvažija, čovjek kad voli životinje može nešto radit. Nešto kad voli to može da radi i to ga gura, to mu daje podstreka, daje mu podsticaj, to je najvažnije, ne treba mu ništa drugo.”, kaže Alenov otac Bajro Jusupović.

Foto: Radiosarajevo
Foto: Radiosarajevo

Moralnu podršku dobili su od mnogih dobronamjernika. Kad je lijepo vrijeme može se vidjeti kolona vozila. Znatiželjnici i ljubitelji životinja dovode djecu na jahanje. Najviše su zainteresirani roditelji koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, jer je poznat učinak jahanja na razvoj djece, njihov oporavak i mentalnu, fizičku i emocionalnu stabilnost.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Porodica Jusupović budućnost vidi u proizvodnji magarećeg mlijeka koje je od davnina poznato kao „antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Također, ima 60 puta više C vitamina od kravljeg mlijeka, a po sastojcima je najbliže majčinom mlijeko.

Zbog male količine milijeka koje dnevno daju magarice, ali i njegovih ljekovitih svojstava, litar magarećeg mlijeka košta 100 konvertibilnih maraka (50 eura), dok je kilogram sira 1.000 eura, javlja agencija Anadolija.

“Nismo još pravili sir ali smo zainteresovani. Prodajemo mlijeko i uglavnom radi oko 30 posto kapaciteta, dakle toliko prodamo mlijeka”, pojasnio je Bajro i dodao da, ukoliko bi prodavali 80 posto mlijeka, mogli bi proširiti postojeću farmu.

Upravo se čita:  Nova velika policijska akcija u BiH, zaplijenjeno devet kilograma droge

Posao uzgoja magaraca je težak, ali lijep, ističu Jusupovići pozivajući lokalnu zajednicu da im pomogne kako bi očuvali ovaj zanimljiv i jedinstven biznis. Priznaju da im je zarada od prodaje magarećeg mlijeka glavni izvor prihoda.

“Prodajemo mlijeko jer je to prijeki lijek za bronhitis, astmu, plućne bolesti, suhi kašalj, zatim ublažava alergiju, ojačava imunitet..”, objasnio je Bajro ljekovitost magarećeg mlijeka.

Farma magaraca ima budućnost, a Jusupovići u budućnosti planiraju proširiti broj grla i napraviti etno selo.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas