Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Kako su vlasnici najvećeg sajta u BiH zaradili 175 milijardi dolara na samo jednoj transakciji?!

Preporučeno

Firma je, između ostalog, preuzela značajnu ulogu i na bh. tržištu kada je prije nekoliko godina postala većinski vlasnik najveće domaće platforme za prodaju, i generalno jednog od najvećih domaćih sajtova – Pik.ba, koji je kasnije postao Olx

Kompanija Naspers, koja je osnovana prije više od 100 godina u Južnoafričkoj Republici, postala je posljednjih godina veliki globalni igrač na polju interneta, medija, online prodaje… Mnogi je porede s tehnološkim gigantima kao što su Amazon, Facebook, eBay itd, piše BiznisInfo.

Firma je, između ostalog, preuzela značajnu ulogu i na bh. tržištu kada je prije nekoliko godina postala većinski vlasnik najveće domaće platforme za prodaju, i generalno jednog od najvećih domaćih sajtova – Pik.ba, koji je kasnije postao Olx.

No, ono po čemu je ova firma postala važan globalni igrač je jedna od najuspješnijih i najprofitabilnih akvizicija u istoriji, a to je preuzimanje udjela u kineskom gigantu Tencentu.

Kako je nedavno pisao CNN, Naspers je 2001. godine kupio udio u tada malom kineskom startapu Tencent za svega 32 miliona dolara. Firma je rasla, a taj udio u martu ove godine dostigao je vrijednost od nevjerovatnih 175 milijardi dolara.

Upravo se čita:  Evropsko vijeće za pelet upozorilo na prevare kupaca u Bosni i Hercegovini

Tencent je, naime, danas konglomerat koji posjeduje platformu za dopisivanja WeChat, aplikacije za plaćanje i mobilne igre. Riječ je o jednoj najvećih i najpoznatijih tehnološkim kompanija u Kini i na svijetu.

Naspers je u martu ove godine zaradio 10 milijardi dolara od prodaje samo dva posto dionica u Tencentu, kada je smanjio svoj udio sa 33 na 31 posto.

Naspers je osnovan prije više od više od 100 godina u Južnoafričkoj Republici kao mala izdavačka kuća. Kompanija se danas bavi medijima, tehnologijom i investicijama a posluje u 120 država. Investicija u Tencentu pomogla je Naspersu da se takmiči da gigantima kakvi su Amazon, Facebook i Netflix, prema CNN-u.

– Volim Naspers. Imaju izuzetan portfolio kada je riječ o internetu, medijima i e-komercu. Njihovo preuzimanje udjela u Tencentu je zaista nevjerovatna priča – rekao je nedavno Paul Theron, direktor firme Vestact.

Upravo se čita:  Poznati detalji: Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle

Dok je Tencent ubjedljivo najuspješnija Naspersova investicija, oni imaju još mnogo pozitivnih priča. U maju ove godine su zaradili 1,6 milijardi dolara prodajom udjela od 11 posto u indijskoj platformi za e-komerc Flipkart. Udio su kupili 2012. godine.

Projekti širom svijeta

Kompanija ostvaruje 90 posto prihoda u Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici. Mreža globalnih investicija učinila je Naspers velikom silom u tehnološkoj industriji.

Kompanija je nedavno dodatno investirala u indijski startap za dostavu hrane Swiggy, koji je direktor Naspersa Bob van Dijk opisao kao “najbrže rastuću kompaniju u posljednjoj deceniji“. Brazilska firma za dostavu hrane iFood, također u vlasništvu Naspersa, je najveća u Južnoj Americi.

Dalje, Naspersov PayU je jedan od najvećih servisa za online plaćanje u zemljama u razvoju, sa zanačajnom pozicijom u 17 država. Naspers je također uložio u kompaniju Letgo u SAD, aplikaciju koja je skinuta više od 75 miliona puta i koja želi postati glavna destinacija za prodaju i kupovinu ličnih stvari.

Upravo se čita:  Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Van Dijk kaže da je ključ uspjeha Naspersa kvalitet uposlenika, koji su privučeni iz drugih kompanija uključujući Paypal, Mastercard, eBay, Facebook i Google.

– Privukli smo neke od najboljih ljudi u internet prostoru – rekao je on.

Naspers je također profitirao od bliskih veza s Tencentom, koji mu je osigurao „mjesto u prvom redu“ kada je riječ o inovacijama u Kini.

OLX i PIK

Inače, kada je riječ o samom OLX-u, on je osnovan 2006, sjedište mu je u Amsterdamu a prisutan je u 45 država. Naspers je prezeo većinski udio u OLX-u 2010. a od 2014. ima 95-postotni udio.

PIK je osnovan u Sarajevu 2009. godine, a dio OLX-ove mreže je postao 2014. Upravo partnerstvo s OLX-om, odnosno Naspersom, omogućilo je da ova platforma prati tehnološki razvoj po svjetskim standardima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Potraga za rudarom u Mramoru neprestano traje: Spasioci kopaju ručno, smjene svakih 15-20 minuta

Intenzivna potraga za rudarom Asimom Šehanovićem traje već duže od 50 sati od nesreće u kojoj je u jami...

Još vijesti za vas