Srijeda, 1 svibnja, 2024

Cvijanović: Brojni stručnjaci pripremaju zakon o ćirilici

Preporučeno

Premijerka RS-a Željka Cvijanović potvrdila je danas da je u pripremnoj fazi zakon o ćirilici.

Ona je u izjavi novinarima u Bosanskoj Gradišci istakla da su “brojni stručnjaci“angažovani u radnoj grupi na pripremi tog zakona, za koji je rekla da je veoma važan.

Predlagač zakona bit će entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture.

Bošnjački zvaničnici u tom bh. entitetu upozorili su da su najave usvajanja zakona u RS-u, po kojem bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo, neustavne, budući da su latinica i ćirilica po Ustavu ravnopravni.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je da su potpuno neustavne najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u, čime bi taj entitet u obrazovnom sistemu slijedio Srbiju.

I šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ukazao je ranije da su neprovodive najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u.

Upravo se čita:  Dodik najavio polaganje vijenaca u Potočarima: 2. maja u Srebrenici sjednica Vlade RS

“Kulminacija svega bilo bi negiranje latinice kao ravnopravnog pisma u RS. To bi bila kap koja bi prelila čašu. Nerazumno je takvo srljanje u dalje nezakonitosti, koje nažalost, nije strano srpskim predstavnicima vlasti u tom entitetu”, istakao je Hadžiomerović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas