Srijeda, 1 svibnja, 2024

Evo ko je oslobođen plaćanja putarina u RS-u

Preporučeno

Osobe sa invaliditetom plaćaju putarinu na autoputevima u RS-u, za razliku od zemalja regiona, ali i Federacije BiH.

Ministarstvo saobraćaja i veza tvrdi da je u toku postupak provođenja procedure za izmjenu regulative kojom će biti propisano oslobađanje putarina za osobe sa invaliditetom, javlja portal Srpskainfo.

– Uvažavajući činjenicu i potrebu olakšica osoba sa invaliditetom, u toku je postupak kojim će ova kategorija ljudi biti oslobođenja plaćanja putarina – uvjeravaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Upravo se čita:  “Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Kažu da je, u skladu sa regulativom, na snazi oslobađanje plaćanja putarine za motorna vozila onih subjekata čija je djelatnost u vezi sa bezbjednošću RS-a i nesmetanim i bezbjednim odvijanjem saobraćaja.

Tako su plaćanja putarina oslobođenja vozila: hitne pomoći, Crvenog krsta, vatrogasne službe, Oružanih snaga BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova, Auto-moto saveza RS-a, kao i motorna vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava, u skladu sa međunarodnim sporazumom na bazi reciprociteta.

Upravo se čita:  Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Inače, na autputu Banja Luka – Gradiška u funkciji je sistem otvorene naplate putarine i plaća se u zavisnosti od kategorije vozila. Za putnička vozila cijena je 2,5 KM, dok je 12 KM za četvrtu kategoriju vozila.

Naplata na autoputu “9. januar” je u modifikovanom otvorenom sistemu, cijena je definisana po pređenom kilometru i za putnička vozila iznosi 4 KM. Za četvrtu kategoriju vozila se plaća 20 KM.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas