Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Pandurević poručila OHR-u: Brčko je i vlasništvo RS-a

Preporučeno

Potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević ocijenila je da “OHR i visoki predstavnik treba da znaju da je Brčko Distrikt kondominijum dva entiteta i samim tim vlasništvo i Republike Srpske”, te da su njihove kritike upućene predsjedniku SDS-a Vukoti Govedarici tendeciozne i plod neznanja.

”Neumjesna je i tendeciozna galama OHR-a zbog izjave predsjednika Govedarice da Republika Srpska mora više ulagati u Brčko Distrikt jer je ono njen dio. Brčko je, po Ustavu BiH, vlasništvo i Republike Srpske, dopadalo se to nekome ili ne, i Republika Srpska ima obavezu da vodi računa i o tom dijelu i državljanima RS koji tamo žive – kaže Pandurević.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Naglašava da “ne vjeruje da bi se Valentin Inzko odrekao Bodenskog jezera koje je kondomunijum Austrije, Njemačke i Švajcarske”.

”Dovoljno je dugo Brčko bilo eksperiment međunarodne zajednice preko kojeg su strani korumpirani činovnici prali i pljačkali nezamislive količine novca. To bi OHR trebalo da brine i to bi trebalo da ispitaju, umjesto što ih brine poziv Govedarice da se ulaže u Brčko kako bi narod bolje živio”, ističe Aleksandra Pandurević.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Podsjetimo, iz OHR-a su jučer za Vijesti.ba rekli da su “neke skorašnje izjave kandidata SDS-a za funkciju predsjednika RS, Vukote Govedarice, zabrinjavajuće.

– Stoga OHR želi apelovati na gospodina Govedaricu, kao i druge kandidate, da promijene retoriku i fokusiraju se na pitanja koja su važna za blagostanje i prosperitet građana Što se tiče njegove izjave o Distriktu Brčko, ona je neprihvatljiva i činjenično netačna. Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine, čija je teritorija zajednički dio oba entiteta, jedinica je lokalne samouprave sa vlastitim institucijama, zakonima i propisima, van političke kontrole ijednog od entiteta, navode iz OHR-a za Vijesti.ba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas