Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Čak 84 odsto nezaposlenih u BiH traži posao duže od 5 godina

Preporučeno

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u aprilu je bila 27,5 odsto i za pola procentna poena je manja nego u prethodnoj godini, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH).

Stopa nezaposlenosti za žene iznosila je 29 odsto, a za muškarce 26,5 odsto.

U posmatranom periodu, 16,2 odsto nezaposlenih osoba tražilo je posao kraće od 12 mjeseci, a čak 83,8 odsto duže od pet godina.

Prema rezultatima ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena polovinom aprila na uzorku od 10.541 domaćinstava, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.133.091 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.485.032 osobe, prenosi portal Indikator.ba.

U okviru radno sposobnog stanovništva bilo je 821.600 zaposlenih i 311.491 nezaposlenih osoba.

posao_razgovor_shutterStopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine, i to 59,1 odsto (59,1 odsto za muškarce i 59,2 odsto za žene).

Podaci pokazuju da u BiH ispod polovine radno sposobnog stanovništva (49,6 odsto) čine aktivne osobe, odnosno one koje se na tržištu rada javljaju kao zaposlene i nezaposlene osobe.

Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da najveći udio (61,7 odsto) ima završenu srednju školu, sl9iede zaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem (19,5 odsto) i 18,7 odsto akademski obrazovanih osoba.

Nezaposlene osobe imaju donekle sličnu obrazovnu strukturu – 69,7 odsto osoba ima srednjoškolsko obrazovanje, 20,3 odsto su osobe s osnovnim obrazovanjem ili niže, dok je 10,1 odsto završilo višu školu, fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat.

Mladi žele da napuste BiH

Bosnu i Hercegovinu je od 1995. godine napustilo više od 150.000 mladih ljudi, a danas bi više od 60 posto mladih učinilo to isto kada bi im se pružila prilika.

“Ako ste mlada osoba i živite u BiH u velikom ste problemu”, izjavio je Muamer Logo iz Instituta za razvoj mladih “Kult”, prenijela je Fena.

Mladi ljudi su se, kako Logo navodi, aktivirali i bez obzira na činjenicu da je u BiH prisutan sistem koji ne vodi računa o mladima i što obrazovni sistem ne odgovara potrebama tržišta rada.

Prema njegovim riječima, trenutno radi 64 opštinskih i tri kantonalna savjeta mladih koja direktno uključuju 4.000 mladih ljudi.

Predsjednica savjeta mladih opštine Visoko Ema Knezović smatra da je osnovni problem kod mladih neinformisanost i da ih ta neinformisanost sprečava da znaju svoja prava i zbog čega su nezaposleni.

Mišljenja je da veliku prepreku stvara nedostatak prakse i honorarnih poslova koji bi mlade ljude uputili u posao i motivisali ih.

Smatra i da su mladi pasivni, ali da savjeti mladih mogu promijeniti situaciju na bolje.

(Agencije)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas