Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Mogherini: Kosovo mora povući odluku o dizanju takse na 100 posto za Srbiju i BiH

Preporučeno

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini navela je u saopćenju da je odluka kosovske vlade da podigne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine na sto posto jasno kršenje CEFTA-e i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova.

Navela je da kosovska vlada odmah mora povući te odluke.

Iz Evropske komisije je potvrđeno da će spremiti reakciju na odluku kosovske vlade.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

EU je 6. novembra već zatražio od kosovskih vlasti da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Brisel je ocijenio da takva odluka ”podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova“.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da odluka Prištine predstavlja “akt neprijateljstva” i da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice. On je ostavio otvorenu mogućnost i kontramjera.

Upravo se čita:  Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: "Rata neće biti, možete mirno spavati"

Liberalno-demokratska partija Srbije nerazumnom smatra odluku prištinskih vlasti, ocjenjujući da bi ona mogla biti povod za prekid dijaloga Kosova i Srbije koji se vodi pod okriljem EU-a.

U toj partiji smatraju i da odgovor Srbije na mjere Prištine treba biti strpljenje i čuvanje sigurnosti u regiji, koja, kako kažu, presudno zavisi od spremnosti političara da se uzdrže od bilo kakvih provokacija.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

LDP podsjeća da slobodna društva moraju težiti i slobodnoj i nesmetanoj trgovini, a da međunarodne organizacije i protokoli, pa time i trgovinski sporazumi, moraju biti garant normalnog funkcioniranja i saradnje između Srbije i Kosova.

– CEFTA nije samo naš projekat, ni samo naša briga, ali mora biti i poziv svim drugima koji učestvuju u tom sporazumu da stanu u odbranu njenih vrednosti i načela – navode iz te stranke.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas