Petak, 3 svibnja, 2024

“Upotreba Vojske Srbije u ovom trenutku je jedna od opcija na stolu”

Preporučeno

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, prije svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić nije željela da komentariše medijske navode da Amerikanci šalju oružje u Albaniju, koja je navodno namijenjenjo vojsci Kosova, ističući da je to ozbiljna tema i da se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD.

„Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se slaže sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem u ocjeni da formiranje vojske Kosova znači da će Sbrija biti u ćorsokaku i da zbog toga još jednom apeluje „da se prizovu razumu”. Kazala je da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mjestu.

Upravo se čita:  U Beogradu se obratila optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Premijerka je istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta, vojske i policije, jer su bili devastirani, zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sjednu i razgovaraju o kompromisu.

„Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrijebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić.

Upravo se čita:  Tri mladića iz BiH otišla u Hrvatsku da služe dobrovoljni vojni rok

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, prije svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

„Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat Unmiku, Euleksu, Kforu, moraju da se umiješaju i da kažu – ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma”, rekla je predsjednica vlade a prenosi Tanjug.

Upravo se čita:  Zaove napale i pretukle snahu pa je istjerale iz bratove kuće

Američka agencija AP prenijela je da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da formiranje kosovske vojske može pokrenuti oružanu intervenciju Srbije u južnoj srpskoj Pokrajini, ali da se nada da Srbija to neće nikada uraditi, uz ocjenu da je to do sada najotvorenije upozorenje od porasta tenzija između Beograda i Prištine.

Agencija ocenjuje i da bi oružana intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktne sukobe sa mirovnom misijom predvođene NATO-om koja je tamo stacionirana. Kako se navodi kosovski parlament će 14. decembra glasati o transformaciji bezbjednosnih snaga u redovnu vojsku.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Tjelohranitelj Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a: Nakon 90 dana iza rešetaka Dženis Kadrić pušten na slobodu

Dženis Kadrić, tjelohranitelj narkobosa Edina Gačanina i bivši specijalac FUP-a, pušten je pritvora u Vojkovićima, saznaje portala “Avaza”. Kadrić je,...

Još vijesti za vas