Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Zašto se ne slažu sa zaključcima PIC-a: Iz ambasade Rusije u BiH oglasili se saopćenjem

Preporučeno

Iz ove Ambasade naglašavaju da ne postoje alternative međusobnom dijalogu između naroda BiH, kompromisu i konsenzusu

Ruska Federacija odlučila je da se ne pridruži Komunikeu usvojenom nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC) jer principijelno ne dijele “čitav niz u dokumentu navedenih tendencioznih i pristranih procjena situacije u Bosni i Hercegovini”.

U saopćenju Ambasade Rusije u BiH naveli su da ne dijele ni stav u odnosu na održane parlamentarne izbore, perspektive i uvjete za njihovu implementaciju te formiranja vlasti.

Upravo se čita:  Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ocjenjuju da su apsolutno neprihvatljive poruke koje se odnose na Predsjedništvo BiH jer se te poruke, tvrde, nalaze na granici nepoštivanja prema toj instituciji i u suprotnosti su s načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov

– Ubjeđeni smo da međunarodna zajednica treba da se suzdrži od tutorstva i držanja lekcija te se ograničiti samo na davanje stručnih preporuka – pojasnili su.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

Istaknuli su privrženost Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim temeljnim načelima suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

Naglašavaju da ne postoje alternative međusobnom dijalogu između naroda BiH, kompromisu i konsenzusu kao osnovi procesa pomirenja, jačanju mira i stabilnosti u zemlji te osiguranju socijalnog i ekonomskog razvoja.

Ruska Federacija smatra da proces formiranja državnih institucija nakon općih izbora treba da se odvija u skladu sa utvrđenim rokovima, da taj proces izražava volju birača, te osigurava efikasnost institucija na svim nivoima.

Upravo se čita:  Pogled iz RS: "Debakl Dodika, ovo je bilo gore nego kad ga je ponizio Bakir"

Podržavaju, kažu, Centralnu izbornu komisiju BiH u njenom profesionalnom pristupu implementaciji izbornih rezultata, naglašavajući da rad te institucije treba biti nezavisan, ali u saopćenju navode da posebnu pažnju treba posvetiti izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu sa sudskim odlukama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Maršom mira obilježena godišnjica progona više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata iz Doboja

Neformalna grupa građana „Putevima spasa i slobode Doboj“, s ciljem njegovanja sjećanja na dane progona i stradanja nesrpskog stanovništva...

Još vijesti za vas