Nedjelja, 5 svibnja, 2024

“Publika u svakom kutku BiH dušom osjeća sevdah”

Preporučeno

Na sedmoj manifestaciji “Noć tursko-bosanskog prijateljstva”, koju organiziraju Općina Visoko i Bosansko- turska platforma prijateljstva, u subotu u kulturno-sportskom centru „Mladost“ u Visokom nastupit će i sevdah atrakcija „Divanhana“.

U odličnom trosatnom programu događaja, pored „Divanhane“ nastupit će i Armin Muzaferija, Ilma Karahmet, te pjevač i suorganizator iz Republike Turske – Orhan Cakmak.

– Program će biti bogat i vjerujem da će publika u njemu uživati. Svakako da podržavamo događaje koji oživljavaju i oplemenjuju kulturni život u manjim sredinama naše zemlje, i drago nam je kada nam se pruži prilika da budemo njihov dio. Na našem repertoaru će se naći sevdalinke koje su zadnjih godina neizostavan njegov dio i one koje publika prepoznaje upravo po našem stilu izvođenja. U Visokom smo ranijih godina imali priliku u više navrata realizovati koncerte i svaku posjetu ovom mjestu pamtimo kao lijepu i ugodnu. Publika u našoj zemlji, u koji god njen kutak zavirite, sasvim sigurno svom dušom osjeća sevdah – kaže Neven Tunjić, lider „Divanhane“.

Ističe da možda upravo “Noć tursko-bosanskog prijateljstva” bude okidač za neke nove kreativne sudare različitih tradicija i kultura.

– Drago nam je da u Visoko dolazi Orhan Cakmak. Sa pomenutim gospodinom nismo imali priliku sarađivati, ali, ko zna… Mi smo upravo u realizaciji promotivne turneje na kojoj promovišemo naše posljednje studijsko izdanje “Kardeš”, koje smo radili u saradnji sa umjetnicom iz Turske Suzan Kardeš. Sa njom nas očekuju zajednički koncerti na festivalima u Francuskoj i Belgiji tokom 2019. godine, ali, sasvim sigurno, i koncertne aktivnosti u Turskoj, gdje je pomenuti album objavljen od strane Kalan Muzika, jednog od najprestižnijih izdavača u toj zemlji – govori Tunjić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas