Utorak, 7 svibnja, 2024

Milorad Dodik se oglasio nakon mnogobrojnih reakcija domaćih i stranih zvaničnika

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše “vojske RS”, nakon čega su uslijedile brojne reakcije domaćih i stranih zvaničnika.

Nakon mnogobrojnih reakcija domaćih i stranih zvaničnika oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je danas Srni kazao da je današnja Bosna i Hercegovina direktno proizašla iz Dejtona, a da je sastavljena od ranije formiranih entiteta RS i Federacije BiH, koji su i potpisnici svih ankesa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravo se čita:  Zaharova: Rusija zahtijeva od autora Rezolucije o Srebrenici da povuče dokument

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma, a da su tada nastali entiteti koji bi prvi i nestali ako bude nastavljeno potkopavanje Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je Džaferović u pravu kad kaže da BiH postojala i prije Dejtona, ali je propustio da kaže da je to bila republika u sastavu države Jugoslavije koja se raspala.

„Zato bi Džaferović prije sljedeće izjave o ovoj temi trebao da razmisli šta je i kad nastalo i ko je od čega sastavljen, kako je ono što je sastavljeno od dijelova starije od tih dijelova, te šta bi prvo nestalo ako dođe do te situacije“, naglasio je Dodik.

Upravo se čita:  Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Govoreći o Džaferovićevim tvrdnjama da je uticaj Rusije na djelovanje političara iz RS evidentan i da je posljedica toga njihova negacija Zakona o odbrani zbog čega nema napretka BiH ka NATO-u, Dodik je ocijenio da je neodgovorno da jedan član Predsjedništva bez ijednog validnog dokaza optuži jednu od svjetskih velesila kao što je Ruska Federacija da vrši uticaj u Srpskoj.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

„Mi u RS vodimo svoju politiku odgovorni samo narodu koji nas bira. Džaferović nas tim neistinama sve konfrontuje sa državom sa kojom ne samo RS, već i cijela BiH ima dobre odnose i pokušava da se dodvori nekim drugom silama čiji uticaj u BiH ne smije da pomene, a koga smo svi svjesni“, kaže Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas