Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Austrijski diplomata novi predstavnik EU u BiH

Preporučeno

Johann Sattler studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine.

Austrijski diplomata Johann Sattler bit će novi specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, nezvanično je potvrđeno za Novinsku agenciju Patria iz Delegacije EU.

Vijeće Evropske unije uskoro bi i formalno trebalo obznaniti kako će Sattler naslijedi Larsa-Gunnara Wigemarka na poziciji specijalnog predstavnika EU u BiH.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

Johann Sattler studirao je političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. 2008. godine doktorirao je na Univerzitetu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine.

Od 2008. do 2013. Sattler je bio direktor izdavač za WAZ Media Group i Axel Springer u Moskvi. Radio je i kao zamjenik voditelja Ureda glavnog sekretara pri Ministarstvu vanjskih poslova, savjetnik za politička pitanja u Austrijskoj ambasadi u Washingtonu i član kabineta posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Evropu (Pakt o stabilnosti) u Bruxellesu. Prije toga je tri godine bio na čelu Odjela za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova u Beču.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

Johann Sattler trenutno obnaša funkciju austrijskog ambasadora u Albaniji, piše NAP.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas