Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Tropski talas u BiH: Ambulante pune, vreline tek slijede!

Preporučeno

Visoke temperature, koje prelaze i 40 stepeni Celzijusovih, u domovima zdravlja nekih bh. gradova su čak i udvostručile broj pacijenata. Otkako traju vrućine, domovi zdravlja imaju znatno više pacijenata koji se javljaju žaleći se na glavobolju, stomačne  tegobe i bolove u grudima.

Bh. građani su i danas bili pogođeni tropskim vrelinama, koje će potrajati do petka, kada se očekuje blago zahlađenje. Ako je vjerovati prognozama, borba s vrelinama tek slijedi, jer nas u srijedu, a posebno u četvrtak očekuju paklene vrućine koje će se penjati do čak 43 stepena Celzijusovih u Banjaluci. Iz tog razloga, nadležni preporučuju vozačima u BiH da zbog visoke dnevne temperature putuju u ranim jutarnjim ili kasnijim poslijepodnevnim časovima. A slika BiH danas je bila kao i prethodnih vrelih dana, na ulicama su bili samo oni koji su morali zbog posla i drugih obaveza, dok su zato kupališta na rijekama, bazenima i jezerima opet bila puna građana, prije svega mladih, koji su pobjegli od pakla vrelog asfalta.

Upravo se čita:  Dr. Zalihić: Ovo su važne zdravstvene preporuke za one koji ove godine idu na hadž

U Domu zdravlja Banjaluka rekli su da je povećan broj pacijenata čije su tegobe izazvane vremenskim prilikama, usljed visokih temperatura. Naveli su da se uglavnom radi o pacijentima koji imaju hronične bolesti, prvenstveno kardiovaskularne i respiratorne, ali i da je povećan broj pacijenata sa kolapsom, nesvjesticama i glavoboljama.

Ilustracija
Ilustracija

“Veći broj građana traži pomoć u večernjim satima, tako da u Službi hitne pomoći medicinske usluge u noćnoj smjeni dobije oko 100 građana i bude obavljeno 15 kućnih posjeta”, kažu u banjalučkom Domu zdravlja. Isto tako u Službi hitne pomoći u Bijeljini kazali su da je kod njih broj pacijenata gotovo pa udvostručen te da se najviše javljaju s glavoboljama, stomačnim tegobama i bolovima u grudima. Tako im se za 24 časa u prosjeku javi između 200 i 220 pacijenata, što je veliki porast u odnosu na dane kada nije bilo tropskih vrućina. Prema njihovim riječima, visoke temperature mogu često biti uzrok kolapsa, ali i glavobolja, malaksalosti, slabije koncentracije, razdražljivosti i nesanice. U Hitnoj pomoći u Trebinju kazali su da uopšteno imaju povećan broj pacijenata. Takođe, povećan je broj pacijenata i to za 30-40 odsto i u Hitnoj pomoći u Zenici, gdje su kazali da im pacijenti sa simptomima toplotnog udara najčešće dolaze poslije 18 časova. Sa druge strane, u Hitnoj pomoći u Doboju naveli su da i nemaju veći broj pacijenata od uobičajenog iako se temperature kreću oko 40 stepeni. Kažu da su u pitanju pacijenti osjetljivi na hronične tegobe, osobe sa visokim krvnim pritiskom, te starije osobe i mala djeca osjetljiva na temperaturne promjene. Prema njihovim riječima, pacijenti se najčešće žale na povišenu temperaturu, opštu slabost, vrtoglavicu, povraćanje i dehidriranje. Iz tog razloga, ljekari širom BiH preporučuju unošenje što više tečnosti, ali ne gaziranih pića, alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera. Pored toga, preporučuju rashlađivanje prostorija, ali da sobna temperatura nije manja od deset stepeni u odnosu na spoljnu, te posebno apeluju na vozače da naglo ne izlaze iz rashlađenih automobila.

Upravo se čita:  Sud BiH odbio izreći mjere zabrane influenserki Adni Helić

Temperature danas u 14 časova

Čapljina                          40

Višegrad                         39

Trebinje, Stolac, Mostar 38

(Nezavisne novine)

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas