Subota, 27 travnja, 2024

Meteorolozi najavljuju nagli kraj ljeta: Snažna fronta prodire iznad Evrope, zahlađenje od srijede!

Preporučeno

Danas je prolazno naoblačenje sa sjevera prešlo preko Bosne. U Hercegovini je bilo pretežno sunčano. Više oblačnosti je bilo na sjeveru Hercegovine.

Temperature zraka u 14 sati (°C): Bjelašnica 8; Ivan Sedlo 18; Sarajevo 20; Bihać i Bugojno 23; Livno i Tuzla 24; Gradačac i Sanski Most 25; Brčko 26; Banja Luka i Zenica 27; Grude 28; Mostar, Neum i Široki Brijeg 29°C.

Sutra u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C, saopšteno je iz FHMZ-a.

Prodire hlada fronta

Kako najavljuje meteoservis Severe Weather Europe na svojoj stranici, prodire jaka hladna fronta na područje istočne i srednje Evrope.

Snažna hladna fronta prvo će se u ponedjeljak uzdignuti iznad zapadne Evrope, dok se na području istočne Evrope prodor hladnog zraka očekuje u utorak navečer.

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

Temperature će pasti u prosjeku za 5 do 10 Celzijevih stepeni, ali su ponegdje moguća i drastična zahlađenja, sa temeraturom koja će se u nekim dijelovima spustiti i do 0 stepeni – piše Severe Weather Europe.

Kako javlja ovaj servis, temperature će pasti za 10-ak stepeni i očekuje se da će se zahlađenje zadržati sve do narednog vikenda.

Hrvatski meteorolozi također najavljuju naprasni kraj ljeta… Relativno stabilno i iznadprosječno toplo potrajat će sve do utorka, izvijestila je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

– U utorak je sve vjerojatnije jačanje juga, te novo naoblačenje, pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom Jadranu, prognozirala je dr. sc. Strelec Mahović.

Prema sedmodnevnoj prognozi objavljenoj na stranicama DHMZ-a, temperature će nakon osvježenja mjestimice pasti i za 10 stepeni. Tako se u Zagrebu predviđa kiša i maksimalna temepratura od 16°C. U gorskim predjelima ta će razlika biti još veća, primjerice Delnice će sa maksimalna 24 stepena pasti na samo 11°C.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Na Jadranu pogoršanje stiže tek u večernjim satima u srijedu, no tamo se neće dogoditi takav temperaturni šok kao u kontinentalnom dijelu, kažu iz DHMZ-a.

Vrijeme u BiH

I bh. meteorolozi najavljuju zahlađenje iduće sedmice, a ono će se najviše osjetiti u jutarnjim i večernjim satima.

Drugi dan vikenda u Bosni i Hercegovini bit će sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prijepodne po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U ponedjeljak u BiH će se i dalje zadržati pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar slab, u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32°C.

U utorak stiže promjena vremena… Prognozira se sunčano prije podne, no u drugoj polovini dana stiže umjereno naoblačenje. Jače naoblačenje sa sjevera stiže u noći na srijedu.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 31°C.

U srijedu u cijeloj Bosni i Hercegovini se prognozira oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Sa kišom stiže i pad temperature… Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje od 24 do 28°C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladić objavio detaljnu prognozu vremena za 1. maj

Period hladnog vremena polako ostavljamo iza nas, izjavio je za N1 bh. meteorolog Nedim Sladić. Sladić je kazao da po...

Još vijesti za vas