Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Poslodavci ‘pali’ zbog isplata u kovertama

Preporučeno

Poreska uprava Republike Srpske početkom septembra ove godine započela pojačane kontrole širom Republike Srpske sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu.

Meta inspektora Poreske uprave Republike Srpske ovih sedmica su poslodavci koji radnike prijavljuju na minimalnu platu a ostatak isplaćuju u kovertama. Izdate su i prve kazne, te naloženo plaćanje poreza i doprinosa od oko 785 hiljada KM, saznaje CAPITAL.
Prema rezultatima sa terena, inspektori imaju pune ruke posla.

Upravo se čita:  Dijaspora uplatila rekordan iznos novca rodbini u BiH

U 140 terenskih kontrola u septembru utvrđene su brojne nepravilnosti kod obračuna doprinosa na lična primanja i naloženo plaćanje dodatnih doprinosa sa kamatama u iznosu od 584.892 KM.

Dodatno, po osnovu poreza na lična primanja kontrolisalni poreski obveznici moraju uplatiti u Budžet RS 200.271 KM.

Podsjećamo, Poreska uprava Republike Srpske početkom septembra ove godine započela pojačane kontrole širom Republike Srpske sa ciljem otkrivanja onih poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u koverti.

Upravo se čita:  Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

Prema riječima Nikole Salapure, portparola uprave primjetno je da se, i pored činjenice da je Vlada RS Zakonom o podsticajima u privredi RS omogućila povrat dijela doprinosa, određeni broj poreskih obveznika ne pridržava zakonskih propisa, te da isplaćuje dio plate u koverti, a radnika prijavljuje na minimalni iznos plate čime čini utaju poreza i doprinosa.

“S tim u vezi, poseban akcenat u ovim kontrolama je stavljen na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plate, ali se vrši i analiza odnosa dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu”, kazao je Salapura za CAPITAL.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas