Nedjelja, 28 travnja, 2024

Vlada RS objavila cijene: Putarina u ovom bh. entitetu čak 39 puta skuplja nego u Švajcarskoj

Preporučeno

Još nevjerovatniji podatak je da je na navedenoj dionici u Republici Srpskoj godišnja putarina skuplja više od 39 puta nego u Švajcarskoj, gdje vozače godišnja vinjeta košta 71 KM, odnosno 40 švajcarskih franaka.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara auto-puta koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredba reguliše i godišnju cijenu putarina za različite kategorije vozila, a ona višestruko nadmašuju godišnju cijenu u nekim od najrazvijenijim zemljama Evrope.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

Tako, na primjer, cijena godišnje putarine od Doboja do Banjaluke za putnička vozila iznosi 2.800 KM, što je čak 13 puta više nego u Sloveniji gdje godišnja vinjeta iznosi 110 eura, odnosno oko 215 maraka, pišu Nezavisne novine.

Koliko je skupa putarina na auto-putevima u Republici Srpskoj još više dočarava podatak da je vinjeta u Austriji manje od 90 evra (89,20), ili 174 marke, što je nevjerovatnih 16 puta manje nego na pomenutoj dionici Doboj – Banjaluka.

Upravo se čita:  SIPA i MUP KS hapse u Sarajevu

Još nevjerovatniji podatak je da je na gore navedenoj dionici u Republici Srpskoj godišnja putarina skuplja više od 39 puta nego u Švajcarskoj, gdje vozače godišnja vinjeta košta 71 KM, odnosno 40 švajcarskih franaka.

Od Švedske smo još dalje nego od već pomenutih zemalja. Naime, godišnja vinjeta u ovoj zemlji iznosi svega 6,40 evra, odnosno 12,5 maraka, što je vrtoglavih 224 puta manje nego ako kupite godišnju putarinu od Doboja do Banjaluke.

Upravo se čita:  Šta se krije iza priča o sukobu u Bosni i Hercegovini?

O tome koliko su naše putarine skuplje nego u zemljama poput Njemačke, Finske, Belgije, pa čak i Albanije i Crne Gore, ne vrijedi ni govoriti, jer se u tim zemljama ne plaća putarina za putnička vozila.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom ‘Svi za Bosnu, Bosna za sve’

- Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 danas je istakao da nažalost, živimo u vremenu kada se odvija posljednja faza...

Još vijesti za vas