Utorak, 30 travnja, 2024

Nisu sigurni za upotrebu: Povlači se pet proizvoda sa bh. tržišta

Preporučeno

Agencija za nadzor nad tržištem BiH navodi da su svi uvoznici ovih proizvoda preduzeli mjere povlačenja sa tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Na tržištu BiH pronađeni su mikser za hranu, sto, dječija lutka, mišići za plivanje, te biciklistička kaciga koji spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, jer predstavljaju ozbiljan rizik za korisnike, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o mikseru za hranu marke “Home KMX-3605-KH”, čija je zemlja porijekla Kina, a uvoznik je kompanija “Konzum”, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Upravo se čita:  Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH
Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

U saopštenju se navodi da termoplastični materijali proizvoda nisu dovoljno otporni na vatru, što može dovesti korisnike u opasnost od požara i opekotina, a nije ni usklađen s Naredbom o električnoj opremi i standardom.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Sto “Donantracite”, porijeklom iz Italije, čiji je uvoznik kompanija “FIS” Vitez, predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer nema odgovarajuću izdržljivost, a ne ispunjava ni bezbjednosne zakone.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Lutka “Beautiful Fashion Friends” iz Kine, predstavlja hemijski rizik jer sardrži određenu supstancu, koja nije u skladu sa Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, dodaje se u saopštenju.

Upravo se čita:  Sladić objavio detaljnu prognozu vremena za 1. maj
Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Mišići za plivanje marke “ROIG 18RTC1504 14h21” iz Kine, predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer nisu usklađeni sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i standardom.

Kod ovih mišića bezbjednosni nepovratni ventili nisu u funkciji, komore zadržavaju manje od 50 odsto originalnog pritiska, te su nedovoljno otporna na probijanje, navode iz Agencije.

Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Biciklistička kaciga “Solstice Casque, Bontrager” čija je zemlja porijekla Kina, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda.

Upravo se čita:  Elma i Haris iz Sarajeva odbijaju vratiti bebu majci: “Strahujemo za njen život”

Kaciga nije usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, ne ispunjava sve zahtjeve iz standarda, a uočena je i nedovoljna apsorpcija udara sa oštećenjima konstrukcije proizvoda.

Svi uvoznici ovih proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta, a potrošačima koji su ih kupili, savjetuje se da ih vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Historičar i bivši diplomata Slobodan Šoja za portal Srpskainfo kazao je da iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija,...

Još vijesti za vas