Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Reakcija SDP-a: Povećanje PDV-a bila bi pljačka decenije

Preporučeno

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine želi alarmirati javnost, s obzirom da najave o povećanju PDV-a nisu tek razmatranja dijela “struke”. Poučeni ranijim iskustvima, uvjereni smo da se radi o svjesnom ispitivanju javnog mnijenja i postepenog puštanja priče u javnost kako bi se javnost naviknula na ovu sramotnu mjeru, te umanjio očekivan i opravdan bijes građana.

Indikativno je da se priča o povećanju PDV-a plasira odmah nakon što je Predsjedništvo BiH imenovalo Zorana Tegeltiju. Jasno je da bi povećanje PDV-a bilo direktna pljačka građana. Ovo ukazuje da su u pregovorima o formiranju vlasti opet, kao pri uvođenju akciza, cijenu platili građani, koji su jedini stvarni gubitnici trakavice oko uspostave vlasti koja je trajala čak 14 mjeseci.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Ne sumnjamo da će i ovaj put prve reakcije vlasti biti uvjeravanje građana kako do povećanja cijena životnih potrepština neće doći. Isto su učinili prilikom usvajanja akciza, kada je cijena potrošačke korpe vrtoglava rasla, a obećanja o ubrzanoj gradnji kilometara autoputa su se pokazala kao čista laž. Također, pokazalo se kako vlast brzo dogovori oko novih harača na račun građana za pokrivanje budžetskih rupa i njihov ostanak na vlasti.

Upravo se čita:  Puljić: Pitajte Iran zašto traži 15 dana odgađanja glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Upravo akcize i putarine, kao dodatni indirektni porez, zajedno sa PDV-om pokazuju da građani već dobrim dijelom plaćaju daleko više do 17% poreza, a novi nameti najbestidnija su namjera propalih nacionalnih elita da sakriju činjenice na koju dugo upozoravamo – da njihova politika vodi u ekonomsku propast i da nacionalističke teme neće napuniti stomake građana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas