Srijeda, 1 svibnja, 2024

INZ suorganizator međunarodnog skupa o sigurnosti i kvaliteti hrane

Preporučeno

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica će, po treći put, biti suorganizator međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane, koji će se od 10. do 13. novembra naredne 2020. godine održati pod sloganom “Hrana, zdravlje i klimatske promjene”, u Opatiji (Hrvatska), potvrđeno je na sastanku Organizacionog odbora. Biće to jedan od najvećih skupova stručnjaka o zdravlju i hrani koji će naredne godine biti održan u Evropi.

Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane i ovaj će se put održati pod visokim pokroviteljstvom nadležnih tijela i institucija Hrvatske, a INZ je jedini pozvan iz BiH da bude među organizatorima ovog skupa, potvrdio nam je čaln Organizacionog odbora i rukovoditelj Zavoda uokviru INZ-a dr. Muhamed Gladan.

Muhamed Gladan

Četverodnevni skup u Opatiji će organizirati Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te Institut za javno zdravlje Vojvodine i INZ iz Zenice.

Upravo se čita:  Bosanac (62) kao kuhar radio na crno, Njemačka će ga protjerati

Organizatori su potaknuti velikim interesom kojeg su izazvala prva dva Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane (Nova postignuća i budući izazovi, 2017. godine te Životni ciklus hrane, 2018. godine) na kojima je sudjelovalo više od 700 stručnjaka, te velik broj gostujućih predavača iz zemlje i svijeta, koji su svoja zanimljiva izlaganja predstavili u obliku brojnih plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, satelitskih simpozija, radionica i postera.

– Cilj nam je organizirati još veći i edukativniji Treći međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane. U sklopu trećeg izdanja Kongresa organizirat ćemo i Drugu međunarodnu konferenciju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, na kojoj ćemo predstaviti iskustva domaćih i stranih stručnjaka iz područja patvorenja hrane, zaštite izvornosti i geografskog porijekla hrane, te nova naučna dostignuća kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu, pa vjerujem da će i veliki broj proizvođača hrane, ali i medicinskih-zdravstvenih institucija i iz naše države biti zainteresovano za učešće na skupu, ističe Gladan.

Upravo se čita:  Put novca od Dubajija do BiH: Za šta Tužilaštvo zapravo sumnjiči influenserku Adnu Helić
Dr. Gladan i dr. Šostar – u organizaciji skupa

Sigurnost i kvaliteta hrane, utvrđivanje izvornosti, zemljopisnog porijekla, patvorenosti hrane te njenog utjecaja na zdravlje potrošača, ali i utjecaj klimatskih promjena na uzgoj i kvalitetu, teme su od zajedničke odgovornosti svih uključenih u lanac proizvodnje – države, proizvođača, distributera, struke i potrošača, ali i medija koji su odgovorni za informiranje javnosti o aktuelnim temama.

Interes bh. proizvođača i stručnjaka

Kako ističe dr. Zvonimir Šostar, predsjednik Oorganizacionog odbora Kongresa, teme stručnog dijela programa su rad Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, Nanotehnologija i hrana, Mikotoksini i biljni toksini, Pesticidi i veterinarski lijekovi, Mikrobiologija hrane, FCM, Hrana i klimatske promjene, Zdravstveni turizam i hrana, Kvaliteta hrane, Akreditacija i certifikacija, Food fraud, Alergije i hrana, Kontaminanti u hrani, Metali, Dodaci prehrani i obogaćena hrana, Antimikrobna rezistencija, Sigurnost hrane-zoonoze i DHMZ klimatske promjene.

– Govoriće se o temama Hranom do zdravlja, Sigurnosti i dobrobiti životinja, Mikotoksinima i biljnim toksinima u hrani, Održivoj upotrebi pesticida, Kontaminatima hrane, Anergenima, Alergijama i hrani, Materijalima i predmetima koji dolaze u dodir sa hranom. Biće organiziran Okrugli sto “Utjecaj klimatskih promjena na uzgoj hrane i njezine dostupnosti cjelokupnom građanstvu, te radionice Rizici u analizi hrane, Označavanje i deklariranje hrane (eko i ostala hrana), označavanje zemlje porijekla, eko deklaracije, primjeri iz prakse, te Organizacija i provođenje pravilne prehrane u domovima za starije osobe, ističe dr. Šostar.

Upravo se čita:  Nevjerovatna priča Bosanca Almira: Prodao auto i sa 2.500 eura otišao u Austriju, danas obrće milione
Zvonimir Sostar

Zeničkom INZ-u je povjerena koordinacija i organizacija učešća bh. stručnjaka, kompanija i institucija na ovom skupu.

Prethodne dvije godine, nekoliko velikih bh. proizvođača hrane, ali i institucija iz oblasti zaštite zdravlja prepoznalo je priliku da na jednom mjestu u kratkom periodu “prikupi” najnovija saznanja i informacije, razmijeni iskustva sa nekoliko stotina stručnjaka iz regije i Evrope. Organizatori očekuju da će, zbog aktuelnosti tema i ekspanzije izvoza bh. hrane u EU, ove godine interes bh. javnosti za ovaj skup biti još veći, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas