Utorak, 7 svibnja, 2024

Iran o padu ukrajinskog aviona: “Riječ je o ljudskoj grešci, žao nam je”

Preporučeno

Iranski zvanični su objavili kako su bez namjere, ljudskom greškom, oborili ukrajinski putnički avion u kojem je stradalo 176 ljudi.

– Istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boeinga 737-800 rezultat “ljudske greške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe” – naveo je na Twitter iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif.

Predsjednik Irana Hasan Rohani potvrdio je u subotu kako njegova zemlje “duboko” žali što je srušila ukrajinski avion te se, po njegovim riječima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva pogreška”.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

– Interna istraga oružanih snaga zaključila je nažalost da je greškom ispaljena raketa koja je izazvala rušenje ukrajinskog zrakoplova i smrt 176 nevinih ljudi – napisao je Rohani na Twitteru pa dodao da se “istraga nastavlja kako bi se krivce privelo pravdi”.

Većina stradalih u avionu bili su iranski državljani. Iran je prvobitno odbacivao optužbe da je avion, koji je pao u blizini Teherana, srušen raketom sa zemlje, nazivajući takve navode “psihološkim ratom”.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas