Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Banke iz FBiH u RS plasirale čak 1,5 milijardi KM kredita

Preporučeno

Banke sa sjedištem u Federaciji BiH u RS imaju 52 organizaciona dijela, dok tri banke sa sjedištem u RS imaju 25 organizacionih jedinica koje posluju u Federaciji BiH.

Banke sa sjedištem u Federaciji BiH plasirale su u Republici Srpskoj (RS) kredite u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM. Podaci Agencije za bankarstvo RS za devet mjeseci prošle godine pokazuju da taj iznos čini 23 posto ukupnih kredita plasiranih u RS i ima stopu rasta od 11 posto u odnosu na kraj 2018.

Organizacioni dijelovi banaka sa sjedištem u Federaciji BiH u RS su prikupili depozite u ukupnom iznosu od 929,5 miliona KM ili 13,6 posto ukupnih depozita prikupljenih u tom bh. entitetu, sa stopom rasta od 21 posto. Banke sa sjedištem u Federaciji BiH u RS imaju 52 organizaciona dijela, dok tri banke sa sjedištem u RS imaju 25 organizacionih jedinica koje posluju u Federaciji BiH.

U FBiH su plasirale 253,4 miliona KM kredita sa stopom rasta od devet posto u odnosu na kraj 2018. godine i prikupile 331,6 miliona KM depozita, koji su porasli za osam posto u odnosu na kraj 2018., navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas