Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Vlada FBiH ograničila cijene goriva!

Preporučeno

Nova odluka Vlade FBiH i za ove proizvode ograničila je maksimalnu maržu, ali u procentualnom iznosu

Vlada Federacije BiH, kako saznaje “Avaz”, na današnjoj sjednici usvojila je odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena naftnih derivata u FBiH, a na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH.

Tom mjerom utvrđuje se maloprodajna, ali i veleprodajna marža za kompanije.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, veleprodajnicima goriva u FBiH propisana je maksimalna marža od 0,06 KM, a maloprodajnicima 0,25 KM.

Upravo se čita:  Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Također, na današnjoj sjednici donesena je i odluka o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH.

Prethodno je Vlada FBiH donijela odluku kojom je zamrznula cijene za sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, rižu, tjesteninu, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribu i njene prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, vodu za piće, jestivo ulje, hranu za dojenčad, dijetetske proizvode, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenske uloške, deterdžent za veš i deterdžent za suđe.

Upravo se čita:  Banjalučki policajci raskrinkali prevarante: Obećali mu posao pa mu uzeli skoro 23.000 KM

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – hirurške, zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.

Upravo se čita:  Nastavljena akcija oduzimanja nelegalnog oružja: Kod Bosanske Gradiške pronađeno vojno naoružanje

Donošenjem nove odluke, prethodna prestaje važiti. Nova odluka Vlade FBiH i za ove proizvode ograničila je maksimalnu maržu, ali u procentualnom iznosu. Naime, trgovci će moći povećati cijene ovih proizvoda, ali samo ako je došlo do promjene nabavne cijene, a njihova zarada (marža) na ovim proizvodima mora ostati na nivou od 5. marta 2020. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas